A magyar külügy közös médiaplatformot javasolt a Türk Tanács országainak

A magyar külügy közös médiaplatformot javasolt a Türk Tanács országainak

A hétvégén Azerbajdzsánban járt a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Sztáray Péter, aki a Türk Tanács országait képviselő információs és médiaügyi miniszterek ülésén vett részt. Az eseményen Ilham Alijev azeri elnök volt a védnök.

A Szijjártó Péter vezette KKM eddig hivatalosan nem tett bejelentést a bakui találkozóról, a 24.hu ugyanakkor az azeri hírügynökség jelentése alapján arról számolt be, hogy 

Sztáray egy, a Türk Tanács tagállamai közötti média-együttműködési platform létrehozására tett javaslatot.

Az Apa.az szerint Sztáray azt mondta:

Nagyon fontos a médiaplatform létrehozása Magyarország és a Türk Tanács tagállamai között. Ezt úgy kell megtenni, hogy közvetítsük a valóságot a világ felé. Ez a platform nagyon fontos lesz a félretájékoztatások megelőzésében.

Információk szerint Sztáray arról is beszélt, hogy főleg az őszi hegyi-karabahi konfliktus idején kellett sok "dezinformációs támadást" leküzdeni.

A portál azt írja, az államtitkár a találkozón is megismételte a magyar kormány álláspontját, amely szerint Magyarország egyértelműen kiáll Azerbajdzsán területi integritása mellett.

A 444.hu megjegyzi, a Riporterek Határok Nélkül legfrissebb összesítése szerint a Türk Tanács országai jelenleg így állnak világszinten a sajtószabadság terén:

  • 82. Kirgizisztán,
  • 89. Magyarország,
  • 154. Törökország,
  • 156. Üzbegisztán,
  • 157. Kazahsztán,
  • 168. Azerbajdzsán.
A Türk Tanács egyébként három évvel ezelőtt fogadta soraiba Magyarországot megfigyelőként, és azóta a magyar diplomácia nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy erősítse kapcsolatait a szervezet tagországaival. A magyar államnak eddig közel 500 millió forintba került a Türk Tanács budapesti irodája.

Március végén derült ki, hogy Magyarország elkötelezett amellett, hogy tavasz végén otthont adjon a Türk Tanács tagállamai által létrehozott ipari és kereskedelmi kamara nagyszabású üzleti fórumának.

Orbán: Magyarország tavasz végén a Türk Tanács üzleti fórumának adna otthont

Magyarország elkötelezett amellett, hogy tavasz végén otthont adjon a Türk Tanács tagállamai által létrehozott ipari és kereskedelmi kamara nagyszabású üzleti fórumának annak érdekében, hogy vállalataink összefoghassanak a hamarosan meginduló befektetési projektek megvalósítására - jelentette ki Orbán Viktor szerdán a Türk Tanács online csúcstalálkozóján.

A tanácskozásnak otthont adó Azerbajdzsánnal a magyar-azeri diplomáciai kapcsolatok azután erősödtek fel, amikor az Orbán kormány 2012-ben minden hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére kiadta Azerbajdzsánnak az azeri baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarovot.

Safarov 2004-ben Budapesten egy baltával álmában verte szét a fejét szobatársának egy örmény katonának, aki vele együtt a NATO egyik nyelvtanfolyamán vett részt. Tettéért a férfit hazájában már akkor is hősként ünnepelték, de a magyar bíróság Safarovot életfogytiglanra ítélte és Azerbajdzsán hiába kérvényezte először 2006-ban a büntetés mérséklését, vagy a férfi kiadatását, ezt az akkori magyar igazságszolgáltatás mindannyiszor elutasította. Az Orbán kabinet 2012-ben mégis úgy döntött, kiadja Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost amin a kommentek alapján még a fideszes politikusok is kiakadtak, de csak szigorúan egymás között. Aztán ezek a hangok is végleg elcsitultak, amikor egy nemzetközi újságíró szervezet kiderítette, hogy 2012 és 2014 között 2,9 milliárd dollárt utalhatott át Azerbajdzsán feltehetőleg korrupciós célra különböző országoknak, s ebből 7,6 millió dollár 3 magyarországi cég bankszámlájára érkezett nem sokkal Safarovot kiadatása után.

„Az én munkám, hogy gyilkoljak, mert amíg ők (az örmények) élnek, addig mi szenvedésre vagyunk ítélve”

- mondta vallomásában Ramil Safarov hozzátéve, hogy cselekedetének semmiféle személyes oka nem volt, azt az egész örmény nép ellen követte el. 

Ezek után már senki sem csodálkozott azon, hogy Azerbajdzsánban újfent hősként ünnepelték a haza térő Safarovot és hiába szabta feltételül az Orbán kormány, hogy a baltás gyilkos büntetését ott folytassa, Safarov egyből elnöki kegyelemben részesült.

A kiadatás során Örményország azonnal megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a magyar kormánnyal és azóta is hűvös a viszony a két ország között.