891 millió forintnyi közpénzbe került eddig a Türk Tanács budapesti képviselete

891 millió forintnyi közpénzbe került eddig a Türk Tanács budapesti képviselete

2019 szeptembere óta 891 millió forintba került a Türk Tanács két budai képviseletének fenntartása, beleszámítva a hazai és nemzetközi munkatársak bér- és járulékköltségeit, az üzemeltetési díjat és a protokollköltségeket – derült ki a Magyar Narancs közérdekű adatigénylésére küldött válaszból, melyet a külügyminisztériumhoz nyújtottak be. Mint azt a lap kiemeli,

a Türk Tanács nem csak ingyen használhatja a magyar állam által 1,4 milliárd forintból megvásárolt Ybl-villát és egy budai, Medve utcai irodát, de a hazai képviselet minden fenntartási költségét, dolgozóinak bérét is az államkasszából fizetik.

A Szijjártó Péter vezette tárca részletezte is – kérésükre – az államot terhelő kiadásokat:

  • A működési és dologi kiadások eddig 742,4 millió forintba kerültek – ebbe a sorba tartozik, sőt a kiadások nagyobb részét teszi ki a Türk Tanács tagdíja, amit Magyar Állam megfigyelőként is fizet a török nyelvű országokat tömörítő szervezetnek. A külügy 2020-ban 299 millió, idén 237 millió forintot szánt a tagdíjra, igaz, ebből finanszírozzák a nemzetközi munkatársak bérét, kihelyezési költségeit és „egyéb ráfordításait” – ahogy a külügyminisztérium fogalmazott.
  • A belföldi személyzet bér- és járulékköltsége ezidáig 73 millió forint volt. Utóbbinak része Hóvári János irodavezető bére is, aki 2019-ben még 650 ezer, tavaly már 950 ezer forintot keresett havonta.
  • A Medve utcai irodában 2020 februárja óta zajlik munka, ez a helyszín éves szinten 24,5 milliós büdzsével üzemel.
  • A protokollköltségekre 28,3 millió forintot fizetett Türk Tanács budapesti képviselete.

Még júniusban a szocialista Mesterházy Attila érdeklődött a külügynél, pontosan mennyibe került a képviseleti iroda fenntartása, de levelére Szijjártó Péter helyett Menczer Tamás külügyi államtitkár felelt, inkább mellébeszélve.

A magyar külügy közös médiaplatformot javasolt a Türk Tanács országainak

A hétvégén Azerbajdzsánban járt a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Sztáray Péter, aki a Türk Tanács országait képviselő információs és médiaügyi miniszterek ülésén vett részt. Az eseményen Ilham Alijev azeri elnök volt a védnök.

Állam az államban

Az Ybl-villa ingyen használatát élvező szervezetnél Szél Bernadett és Hadházy Ákos tavaly novemberben egyébként személyesen is körül szeretett volna nézni, miután Szél októberi adatigénylésére a külügy akkori válasza szerint egy év alatt mintegy 450 millióba került a Türk Tanács hazai képviselete. A helyszíni szemléjük azonban csekély sikerrel járt: országgyűlési képviselőként sem engedték be őket az épületbe. Az irodát vezető Hóvári János később jelezte a képviselőnőnek, hogy ki van tiltva a külügyminisztérium épületeiből, így nem tudnak találkozni.

A lap emlékeztet, a budapesti türk iroda valóban állam az államban:

teljes adómentességet élvez, dolgozóinak diplomáciai védelem jár, a külföldi munkatársak családtagjai is vállalhatnak munkát a képviseletnél.
A Türk Tanács nevű szervezetet 2009. október 3-án alapították, és török nyelvű, alapvetően iszlám vallású-kultúrájú közel-keleti és közép-ázsiai országok kormányközi szövetségét jelenti. A szervezet hivatalos tagjai Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. Magyarország 2018 szeptemberében csatlakozott megfigyelőként, egy évvel később pedig létrehozták a Türk Tanács budapesti képviseleteit.

A csatlakozás része az Orbán-kormány által gyakorta hangoztatott Keleti Nyitás-politikájának. Ez olyan előnyöket hozhatott, mint az említett országokkal bonyolított 106 millió eurós forgalomnövekedés – noha öt országra és közel három évre elosztva –, a Kirgizisztántól kapott 650 ezer darab egészségügyi maszk, továbbá az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ idén márciusi felavatása.

Lesz krumpli jövőre is: Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot avattak fel

Kedden Orbán Viktor az üzbegisztáni Taskentbe utazott, hogy Savkat Mirzijojev államfővel folytassanak megbeszélést többek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről. A magyar miniszterelnököt egy üzletember-delegáció is elkísérte Üzbegisztánba, hogy konkrét gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok lehetőségét keressék üzbég partnereikkel. Délután pedig váratlanul érkezett a hír, miszerint: Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ felavatására is sor került.