Két tűzoltó is megsérült a rossz ruházat miatt

A vezetőség eközben a dolgozókat fenyegeti, ha valaki nyilatkozni mer, akkor kirúgják.

Szilveszter napján két mátészalkai tűzoltó másodfokú égési sérüléseket szenvedett munka közben, mert – tűzoltói vélemények szerint legalábbis – nem volt megfelelő a ruházatuk anyaga - írja az Index. A Katasztrófavédelem ugyanakkor a portál megkeresésére adott egymondatos válaszában azt állítja, "az elmúlt napokban" nem volt ilyen tűzeset.

Arcpirító: hétéves gyakorlattal 160 ezret visz haza egy vonulós tűzoltó

Egy hétéves beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 ezer forintot - írja közleményében az Egységes Tűzoltó Szakszervezet. Mint az érdekképviselet tájékoztat, Magyarország vonulós tűzoltói a napokban kapták meg a sokat hangoztatott illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat, ami alapján a szakszervezet szerint „drámai a helyzet".

A portál úgy értesült, hogy a győrteleki estnél a szolgálatparancsnok égett meg legsúlyosabban, egyértelműen a rossz, új R13-as ruha miatt. Be volt öltözve, ennek ellenére a keze égett meg úgy, hogy hetekig táppénzen volt. Ő úgy tudja, két másik tűzoltó enyhébb, bőrpírszerű sérülést szenvedett. Mint kiderült, a tűzoltók egy embert mentettek ki a tűzből.

A lap forrása szerint a „a ruhák sok esetben nem tűzállóak, régiek, cseréjükre nincs keret állítólag”. Más kérdés, hogy az új ruhákkal - ebben volt a jelenlegi információk szerint a megégett tűzoltó - sem járnak jobban. 

A tűzoltók és az állami irányítás közötti feszültségekre példát hozva azt írja a lap: amikor az új védőruha próbáján bőrpírt szenvedett a tűzoltó, és azt mondta, hogy használhatatlan, mert szellőzés híján megfő benne az ember, akkor a véleményét figyelmen kívül hagyva is azt a ruhát rendelték meg utána.

Információik szerint azonban nem is csak a baleset ténye kavart vihart a tűzoltók körében, hanem az, hogy a hír körbement a szakmában, mégsem látta senki a hírekben a történeteket.

A vezetők állítólag megfenyegették a dolgozókat, hogy ha valaki kiszivárogtatja a hírt, akkor 

ki fogják nyomozni, ki tette, és ki fogják rúgni az illetőt.

Az Index forrása szerint úgy fenyegetnek kirúgással a főnökök, hogy az elmúlt hetekben két-három tűzoltó is felmondott a méltánytalan körülmények és fizetés miatt.