Arcpirító: hétéves gyakorlattal 160 ezret visz haza egy vonulós tűzoltó

Béremelésre, életpályamodellre és korkedvezményes nyugdíjra lenne szükségük.

Egy hétéves beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 ezer forintot – írja közleményében az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.  Mint az érdekképviselet tájékoztat, Magyarország vonulós tűzoltói a napokban kapták meg a sokat hangoztatott illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat, ami alapján a szakszervezet szerint „drámai a helyzet”. Hozzáteszik, a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Továbbá az ígért hárompilléres életpályamodellből kettő pillér egyáltalán nem valósult meg – fogalmaznak.

A lánglovagok szerint elfogadhatatlan, hogy a míg a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy hétéves tapasztalattal rendelkező tűzoltó 160 ezer forint körüli összeget visz haza.

A szakszervezet úgy véli, azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány (jellemzően a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók) ne váltson munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni.

Szabadnapok helyett emberi fizetéseket és túlórapénzt követelnek a tűzoltók

Az összeállításban megszólaló lánglovagok szerint a Fidesz már akkor becsapta őket, amikor 2012-ben megszüntette a szolgálati nyugdíj lehetőségét, majd helyette előállt az "életpályamodell" kamujával, amibőlnem teljesült az 50 százalékos, fokozatos bérfejlesztés ígérete, ennek az azonnali 30 százalékos etapjára is hiába vártak.