Új értelmet nyerhet a mesterséges intelligencia az Európa Tanács ötlete nyomán

Új értelmet nyerhet a mesterséges intelligencia az Európa Tanács ötlete nyomán

A tanács főtitkára szerint a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására kell használni az AI-t.

Meg kell ragadni a mesterséges intelligencia (azaz MI vagy AI) nyújtotta lehetőségeket a nemek közötti egyenlőtlenség szakadékának áthidalására - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a közelgő nemzetközi nőnap alkalmából csütörtökön.

Mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább formálja a világot, így erejét és lehetőségeit az előítéletek azonosítására és a nemek között húzódó egyenlőtlenség kezelésére kell irányítani

- emelte ki közleményében a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló tanács főtitkára.

"Hacsak nem tanuljuk meg, miként aknázzuk ki a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására és a megkülönböztetés megelőzésére, a mesterséges intelligencia olyan erővé válhat, amely állandósítja és felerősíti ezeket az egyenlőtlenségeket"

- fogalmazott.

Az új technológiák, köztük a mesterséges intelligencia által támasztott kihívások kezelése az Európa Tanács által a nemek közötti egyenlőség témakörében elfogadott, 2024-2029 közötti időszakra szóló új stratégia egyik kiemelt területe. Az új stratégia megerősíti a tagállamok elkötelezettségét azon cél mellett, hogy Európa mindenki számára elérhető módon a nemek közötti egyenlőséget biztosító kontinenssé váljon - emelte ki.

"Ez a kötelezettségvállalás cselekvést igényel. Tekintettel a mesterségesintelligencia-rendszerek fejlődésére, fokoznunk kell erőfeszítéseinket az egyenlőtlenség szakadékának áthidalására"

- érvelt az Európa Tanács főtitkára.

Az MTI beszámolójában felidézte, a nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8-a, az ENSZ Közgyűlése pedig 1977-ben tette hivatalos ünneppé.

Bizottság: Az idei EP-választáson a nők többsége is vegyen részt!

Az Európai Bizottság, valamint Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő ugyancsak nőnap alkalmából Brüsszelben kiadott közös közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a nők aránya a politikában messze van attól, hogy megfelelően reprezentálja a sokszínű társadalmakat. A parlamenti képviselők között a nők aránya jelenleg átlagosan 33 százalék az uniós tagállamokban és 26,5 százalék globálisan - jegyezték meg, aláhúzva:

"Többet kell tennünk a nők politikába való bevonásának ösztönzése és előmozdítása érdekében."

Hangsúlyozták: sajnálatos módon a világ számos részén a nőket még mindig akadályozzák abban, hogy részt vegyenek a közéletben, bizonyos esetekben pedig teljesen kizárják őket a döntéshozatalból és a nyilvános térből. A nők továbbra is megkülönböztetéssel szembesülnek, és fokozottan ki vannak téve az erőszaknak úgy a való életben, mint az internetes térben. Ez a jelenség különösen a politikusok, újságírók és aktivisták, valamint az emberi jogvédők esetében súlyos - emelték ki.

"Az európai parlamenti választások évében arra buzdítunk minden nőt, hogy éljen szavazati jogával, foglalja el helyét a társadalomban, és érezze magát felhatalmazva a politikai életben való részvételre" - rögzítették.

(Címlapkép: Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a Digitális technológia és mesterséges intelligencia - az igazságszolgáltatás új kihívásai Európában címmel rendezett konferencián a Gödöllői Királyi Kastélyban 2021. október 5-én. MTI/Mohai Balázs)