Többlettámogatást ad a Debreceni Egyetemnek a kormány

Többlettámogatást ad a Debreceni Egyetemnek a kormány

A forrásokat a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar építésére fogják fordítani.

HELYREIGAZÍTÁS:

A cikkben megjelentekkel ellentétben, a többlettámogatást a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar építésére kapta a Debreceni Egyetem, nem a Nemzeti Oltóanyaggyárra

– tudta meg lapunk a Debreceni Egyetem Sajtóközpontjától.

A 7,4 milliárdról indult, majd 9,3 milliárdra emelt költségkerethez most újabb 2,2 milliárdot adtak, így 11,5 milliárd forintra nő a projekt végösszege – számolt be egy hétfő este megjelent kormányhatározat alapján a hvg.hu.

Európai Unió alapjaiból támogatott Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében „épülő” üzemnek 2022 végétől üzemelnie kéne, de még mindig nem tartanak sehol.

Papíron a beruházás célja „egy olyan integrált kutatási-oktatási és gyártó infrastruktúra létrehozása, amely az ipar és az akadémiai szektor összehangolt együttműködésével teremti meg az egészségipari kutatások szintlépéséhez szükséges feltételeket, egyszersmind gyártókapacitást biztosít az innovatív egészségipari termékek számára”.

Orbán Viktor azt ígérte, hogy már 2022 végén termelni fog a kiemelt beruházássá minősített gyár, de eddig egyetlen adag vakcina sem készült ott.

Debrecenben a közvélekedés szerint az oltóanyaggyár valójában csak egy fideszes kifizetőhely, amin keresztül a NER holdudvarát lehet közpénzből kistafírozni – mondta Varga Zoltán DK-s képviselő a parlamentben.

Ezt a vélekedést látszik alátámasztani az is, hogy a gyárral kapcsolatos közmeghallgatást a helyiek személyes jelenléte nélkül tartják meg.

A Fidesz-kormány nevében Vitályos Eszter kultúráért és innovációért felelős államtitkár az ellenzéki kritikákra azt válaszolta, hogy ez pusztán „ízléstelen, minden alapot nélkülöző baloldali vádaskodás” Azzzal védekezett, hogy a gyárcsarnok héjszerkezete 2022 decemberére elkészült, most pedig a gyártóberendezések beszerzése folyik.

A munkálatok az ütemezésnek megfelelően zajlanak, a gyár fel fog épülni

– magyarázkodott a fideszes. Azt nem tudta megmondani, hogy mit fognak ott gyártani.

(Címlapkép: A befejezetlen Nemzeti Oltóanyaggyár Debrecenben - Alfahír)