Visszafizeti-e a fideszes holdudvar a „havi pár százezret”, ami „érdemi munka” nélkül nem jár nekik?

Visszafizeti-e a fideszes holdudvar a „havi pár százezret”, ami „érdemi munka” nélkül nem jár nekik?

Jó kérdés, vajon mikor fizetik vissza fizetésükből a Gulyás Gergely szerint is munka nélkül felvett adóforintokat a NER kegyeltjei.

Megszüntetnek minden olyan gazdasági társaságot, amelyet állami beruházásokra hoztak létre, de a pénz hiánya miatt ezek elakadtak. A dél-budai szuperkórház építésére alapított vállalatot, amelynek a teljesítményét soha nem lehetett érzékelni, és már nem is fogja senki, mert „nem végez érdemi munkát”, ahogyan Gulyás Gergely miniszter fogalmazott a hvg-nek.

A döntést azután hozta meg az Orbán-kormány, hogy a 24 kiderítette, hogy

fideszes politikusok családtagjai fejenként havi több százezer forintot kapnak az állami cégtől teljesen fölöslegesen az adófizetők pénzéből.

A listán a legérdekesebb név a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak a feleségéé, akinek bruttó 550 ezer forint a fizetése havonta az igazgatósági tagságáért. A cikk után illetéktelenül a fideszes képviselőcsoport fejtette ki az álláspontját, mondván, hogy ez egyáltalán nem sok pénz. Kovács István, aki a kormánypárti Megafon tulajdonosa, bruttó 450 ezret kap a felügyelőbizottsági tisztségért. A listát a hvg tovább bővítette.

Bedros J. Róbert, az igazgatóság elnöke havi nettó 400 ezret keres itt a főállása, azaz a nem létező szuperkórháztól pár kilométerre fekvő Szent Imre Kórház főigazgatói posztja mellett. Nemcsak ő, hanem Kis Beatrix Judit is a Szent Imréből érkezett, ahol gazdasági igazgató, itt pedig havi nettó 326 ezret vett föl igazgatósági tagságáért. Nyilván a szabadidejükből szakítanak időt erre a munkára. A felügyelőbizottság tagja havi nettó 210 ezerért Kretter Diána, aki főállásban a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, és Lajos Lucának (akinek édesanyja Altorjai Anita, Áder János volt sajtófőnöke, jelenleg a közmédia egyik vezetője, édesapja pedig Lajos Tamás, az új SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja, és jó politikai érzékkel rendelkező produce) bruttó 350 ezer forint jár.

Nem kevés pénzről van szó, csak Kocsisné például összesen bruttó 34 milliót, Kovács pedig bruttó 24 millió fizetést vitt haza a DBC-től.

A téma érzékeny pontra tapintott rá, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem írásban, hanem telefonon tájékoztatta a hvg-t az állami cég megszüntetéséről, amely szokatlan húzáson a lap is meglepődött. Gulyás azzal magyarázta a cég megszüntetését, hogy „a pár százezer forint is pénz”, ha fölöslegesen pazarolják. Ami igaz, minek fizetni egy fillért is olyan cég tisztviselőinek, amelyik nem csinál semmit. Ráadásul ugyan nem derült ki, hogy a DBC Dél-budai Centrum Projekt Zrt. pontosan mióta „nem végez érdemi munkát”, de azt Gulyás elmondta, hogy évek óta „nincs érdemi feladata”, s hogy júniusban ezért szűnik meg.

Kérdés: a cég tisztviselői vajon mikor fizetik vissza fizetésükből azt a párszor pár százezer forintot, amit munka nélkül vesznek föl, pedig nem jár nekik?

A cikkben más, hasonló helyzetben lévő vállalat helyzetéről is szó esik, amelyre milliárdok folytak el fölöslegesen. Ilyen például a Fudan Egyetem kialakítására létrehozott alapítvány, valamint az Alfahír által is bemutatott debreceni vakcinagyár, amelyek ugyancsak a beruházási stop áldozataivá váltak.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) beszédet mond a Fidesz-KDNP közös frakcióülésén Balatonfüreden 2022. február 16-án. Az asztalnál Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója (b-j). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)