Újabb magyarokat cseréltek bevándorlókra, ezúttal Gyöngyösön

Újabb magyarokat cseréltek bevándorlókra, ezúttal Gyöngyösön

Filippínó vendégmunkások álltak munkába a magyar dolgozók helyére még szenteste előtt. Lakosságcsere zajlik?

Még tavaly december 24. előtt néhány nappal 20 filippínó vendégmunkás állt munkába a gyöngyösi orvostechnikai eszközöket gyártó üzem tisztasági és karbantartó részlegén, és elbocsátották azokat a magyar takarítónőket, akik betanították őket – derül ki a Magyar Hang helyszíni riportjából.

18 takarítónőt küldtek el a B. Braun orvostechnológiai gyártó gyöngyösi üzeméből nem sokkal karácsony előtt.

„Már csak négy munkanap lett volna decemberből, amikor kirúgtak. Annak a hétnek a legvégén volt szenteste. Hét elején reggel hat előtt bementünk, a délelőttös műszakot kezdtük volna. A szokásos gyülekezőhelyen, a mosókonyhában beszélgettünk, akkor bejött két biztonsági őr. Mondták, szedjük össze a szekrényünkből a cuccokat, mert ide bizony nem jöhetünk vissza. Nem értettük: ki vagyunk rúgva? Az egyik biztonsági őr bólogatott. Átkísértek a gyáron, úgy mentünk elöl-hátul őrrel, mint akik loptak – számolt be az egyik érintett munkavállaló, aki a Secure Event Kft. alkalmazásában állt.

Az elbocsátott takarító azt is elmondta, kijelentette, hogy nem akar felmondani, a biztonsági őrök erősködtek, hogy ilyen nincs.

Azt mondták, ha nem írom alá, nem fizetik ki a decemberi béremet, de még a papírjaimat sem adják ki. Azok nélkül meg munkanélkülit sem kérhetek. Mit csinálhattam volna, családos asszony vagyok, rá lettem kényszerítve, hogy mindent aláírjak

– tette hozzá a név nélkül nyilatkozó takarító, akinek társaival együtt határozatlan idejű munkaszerződésük volt.

A kirúgott takarítók arra is kitértek, munkájukkal kapcsolatban kifogás eddig nem érkezett, sőt, legutóbb még 90 százalék fölötti értékelést kaptak, főnökeik látszólag elégedettek voltak velük.

Az év végi felmondásban „közös megegyezés” szerepelt, indokként pedig létszámleépítést jelöltek meg. A lap szerint ennek némiképp ellentmond az, hogy a gyárat a közelmúltban bővítették, volt takarítói munka bőven, hiszen az orvosi műszerek gyártása közben rendkívül alapos és mindenre kiterjedő, folyamatos fertőtlenítésre van szükség.

Olyannyira, hogy pár hete húsz Fülöp-szigetekről érkezett vendégmunkást is felvett a Secure Event.

Idevág, hogy pár hónapja a Jobbik-Konzervatívok aláírásgyűjtést indított a vendégmunkások hazánkba történő tömeges betelepítése ellen. Céljuk, hogy megvédjék a magyar munkahelyeket az olcsó, ázsiai migránsmunkásokkal szemben, akik letörnék a hazai béreket, ahogy azt a Fidesz kormányzása véghezvinné. A Jobbik petícióját a STOPmigránsmunkások.hu-n lehet támogatni.

(Címlapkép: Vendégmunkások Gyöngyösön - Béli Balázs/Alfahír)