Újabb harcok Jemenben

Legalább tíz ember életét vesztette az öt nappal ezelőtt életbe lépett tűzszünet ellenére vasárnapra virradóra kirobbant összecsapásokban.

Helyi lakosok és egészségügyi illetékesek szerint szombat este a dél-jemeni Dalea városban is harcok dúltak a síita húszi lázadók és a kormányerők között. Áldozatokról itt egyelőre nem érkeztek hírek.
    
Az öt napig érvényes, de meghosszabbítható tűzszünet célja, hogy a humanitárius segélyszállítmányok eljuthassanak a nélkülöző jemeni lakosság számára.
    
A fegyvernyugvási egyezmény lejárta után hétfőn konferenciát tart a kormány a jemeni politikai csoportok számára a belpolitikai válság rendezésére. A rendezvényen való részvételt a húszik és a velük szövetséges, Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők is visszautasították.
    
Az utóbbi napokban ugyanakkor Száleh pártjának, az Általános Népi Kongresszusnak több magas rangú vezetője is Rijádba utazott, hogy "hűséget fogadjon" a nemzetközi közösség által elismert jemeni államfőnek.
    
Jemenben a síita lázadó felkelők a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen léptek fel. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított, amelyek azonban rengeteg civil áldozattal jártak.
 
A terrorbombázásért senki nem ítélte el Amerika térségbeli szövetségesét.