Kúria: jogszerűtlen volt a címerváltás az Újpest FC-nél

Kúria: jogszerűtlen volt a címerváltás az Újpest FC-nél

Hivatalos oldalán jelentette be az Újpesti Torna Egylet (UTE), hogy a Kúria döntése értelmében az Újpest FC-nek vissza kell állítania a régi címerét. 

Mint ismert, a Kúria korábban az elsőfokú ítéletében elutasította az UTE keresetét, mert nem állapította meg a felperes személyiségi joga, azon belül a jó hírnévhez való joga megsértését. Azaz akkor a klub még nem volt köteles visszaállítani a korábbi, szurkolók által is szeretett címert.

A Kúria kötelezi az alperest, hogy a megállapított jogsértő magatartást 30 napon belül hagyja abba, és az alperest eltiltja a további jogsértéstől. A Kúria kötelezi továbbá az alperest, hogy 15 napon belül az ítélet rendelkező részét 30 napig tegye közzé az ujpestfc.hu honlap kezdőlapján 12-es betűmérettel.

Duchatelet kivár

Az Újpest FC elnöke, Roderick Duchatelet egyelőre kivár a döntéssel. A klubhonlap annyit írt, hogy

a Kúrián lefolytatott tárgyalás eredményét tekintve egy előző kúriai döntés felülírása történt, mely engem is meglepett. A klub megvárja a hivatalos, írásos ítéletet és annak teljes ismeretében fog reagálni a történtekre.

A klub belga tulajdonosa óriási szurkolói felháborodásra, még 2017 nyarán cserélte le a régi történelmi címert, egy Wc-deszkára kísértetiesen hasonló valamire. A klub és a szurkolók közti viszony azóta rendkívül elmérgesedett. 2020 nyarán aztán a klub belga elnöke elismerte, hogy hiba volt a klub címerének megváltoztatása. Ugyanakkor azt mondta, hogy a megoldás nem csak rajta, hanem az Újpesti Torna Egyleten is múlik. Azt állította, hogy kész visszaállítani a régi címert, ha az UTE belegyezik abba, hogy a két klub utánpótlás képzése egyesüljön. Az UTE visszautasította a kezdeményezést, mert szerinte az zsarolással ér fel.

Duchatelet, akkor azzal indokolta a döntését, hogy dacára annak, hogy rengeteg TAO-támogatást kap az UTE utánpótlás-fejlesztésre, a klub számára nem volt képes első osztályú futballistákat nevelni, ezért döntött úgy, hogy saját utánpótlásklubot alapít az Újpest FC számára. Így az elmúlt években olyan morbid helyzet is előállt az utánpótlásban, hogy az Újpest FC a UTE ellen lépett pályára. 

A polgármester örül a döntésnek

Déri Tibor, Újpest polgármestere saját közösségi oldalán arról írt, hogy hosszú évek jogvitái végére tett pontot a Kúria.

A Kúria végül kimondta: „az Újpest FC megsértette az UTE érdekeit azzal, hogy a futballcsapat címerét 2017-ben egyoldalúan megváltoztatta. Magyarul: VISSZA KELL ÁLLÍTANI a régi címert! Kemény meccs volt, gratulálok a kitartáshoz, a jogi csapatok munkájához!"

- zárta bejegyzését a városvezető.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}