A fiatal fideszesek 65 százaléka inkább Oroszországot választaná az Egyesült Államok helyett

A fiatal fideszesek 65 százaléka inkább Oroszországot választaná az Egyesült Államok helyett

Bár Ukrajna és Oroszország megítélését is nagyban befolyásolta a háborús konfliktus Magyarországon, közös bennük, hogy alapvetően mindkettő negatív - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet április 26. és április 30. között a 444 megbízásából készített 1000 fős országos reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatásának eredményeiből.

A Népszava szemléjéből azonban kiderül, a különböző országok megítélése erőteljesen összefügg a pártpreferenciákkal, igaz, az elmúlt négy évben - vélhetően a háború hatására - még a fideszesek bizalma is csökkent Oroszországban 59-ről 43 pontra. Ez a folyamat még drasztikusabb az ellenzéki szimpatizánsoknál, itt 40-ről 15 pontra csökkent az eredmény, a párt nélküliek körében pedig 44-ről 29-re csökkent a bizalom mértéke a 100-as skálán. Ukrajna esetében a tendencia nagyjából fordított, de átlagban hasonló mértékű bizalmatlanság tapasztalható: a kormánypárti szimpatizánsoknál 24 pont lett az eredmény, az ellenzékieknél 48, a párt nélkülieknél pedig 32. 

Szijjártó Péter nem tervezi visszaadni az orosz Barátságért Érdemrend kitüntetését

Korábban írtunk arról, hogy a Fidesznek, illetve az Orbán-kormány különböző prominenseinek még nagyon sok kérdésre kell választ adniuk ahhoz, hogy valahogy átértékeljék az eddigi Putyin-politikájukat. Az egyik ilyen, hogy Szijjártó Péter tervezi-e az orosz Barátságért Érdemrend kitüntetésének visszaadását. A magyar külügyminiszter ezt orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól kapta, az orosz érdekekért tett tevékenysége után.

Sokatmondó, hogy a fideszeseknél Kína a legjobb ország (57 ponttal), míg az ellenzékiek körében pedig Németország és Franciaország végzett az első helyen, 72-72 ponttal. A teljes lakosság körében ugyanakkor az Egyesült Királyság őrizte meg „vezető helyét” 62 ponttal. 

"Háború nélkül nem megy!" - harsogta a "békepárti" CÖF portálja a Békemenet előtt egy nappal

Már számos cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a Fidesz agytrösztjei a választások előtti hetekben minden igyekezetükkel próbálják átállítani a propagandagépezetüket, és kritikusan állni Vlagyimir Putyin háborújához. Ennek részeként volt háború ellenes parlamenti határozatuk, átírták a Békemenet molinóit, és a Nem leszünk gyarmat! helyet No war!

További látványos különbség volt tapasztalható annál a kérdésnél, hogy inkább az Egyesült Államokkal, vagy Oroszországgal tartson-e fenn Magyarország szorosabb kapcsolatot. Ezt a „párharcot” összességében 45 százalékkal az Egyesült Államok nyerte Oroszország 38 százalékához képest, ám míg az ellenzékiek mintegy 82 százaléka az előbbihez húz, a fideszesek többsége (55 százaléka) már inkább Oroszország pártján áll. Ez az arány még magasabb a fiatal (18-39 éves) Fidesz-szimpatizánsok körében (65 százalék) - olvasható a lapban.