Moszkva szerint a hadiállapot miatt elmérgesedhet a helyzet a Donyec-medencében

Medvegyev szerint az egész történet választási trükközésről szól.

Ukrajnában a Kercsi-szoros közelében történt orosz-ukrán katonai incidens nyomán vezettek be hadiállapotot, ami ott a rendkívüli állapot egyik formája. A három ukrán hadihajó vasárnapi, Oroszország általi lefoglalásáért és a 24 főnyi személyzet őrizetbe vételéért a két fél egymást tette felelőssé.

Peszkov a hadiállapot bevezetését a jövő márciusban tartandó ukrán elnökválasztással hozta összefüggésbe, és arra figyelmeztetett, hogy az intézkedés miatt megnövekedhet a feszültség a Donyec-medencében. A szóvivő közölte, hogy a kercsi incidens miatt nem volt szükség közvetlen kapcsolatfelvételre Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök között, mert a határőrizet "pacifikálta" a határsértőket.

Az orosz elnöki szóvivő mindemellett elmondta:  az orosz-ukrán konfliktus újabb kiéleződése nem lesz témája a G20 csoport pénteken és szombaton Buenos Airesben tartandó csúcstalálkozójának, amelynek alkalmából a tervek szerint Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök külön is tárgyalóasztalhoz ül egymással.

Peszkov szerint ha a tengeri incidens témája felmerülne Putyin és Trump eszmecseréjén, "senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az orosz elnök kimerítő magyarázatot ad majd" a történtekre. Bejelentette, hogy Putyin hamarosan nyilvánosan ki fogja fejteni álláspontját a kercsi incidenssel kapcsolatban, amire valószínűleg az argentin fővárosban tartandó nemzetközi sajtótájékoztatója nyújt majd alkalmat. Úgy vélekedett, hogy nem szabad alábecsülni az efféle "provokációk" veszélyességét.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt valószínűsítette, hogy a hadiállapot bevezetése komoly problémákat okoz majd Ukrajna gazdaságának, valamint Moszkva és Kijev közötti kapcsolatoknak egyaránt. Úgy vélekedett, hogy az intézkedés alkalmat ad a hatalomban lévő vezetésnek némi izomfitogtatásra és a lakossági támogatottság megerősítésére.

Az orosz kormányfő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a hadiállapot bevezetése nyomán törölhetik majd a jövő márciusban esedékes elnökválasztást Ukrajnában. Rámutatott, hogy Ukrajna három korábbi elnöke - Kravcsuk, Kucsma és Juscsenko - is felvetette azt a kérdést, hogy miért nem korábban hozták meg ezt az intézkedést akkor, amikor Ukrajna korábban többször is a jelenleginél sokkal súlyosabb helyzetben volt.    

Medvegyev hangot adott gyanújának, hogy a lépés mögött választási technikai megfontolás áll. Meglátása szerint "nyilvánvaló", hogy Porosenkónak a jelenlegi helyzetben "nincs esélye" az újraválasztásra, de még arra sem, hogy bekerüljön a második fordulóba. Emlékeztetett rá: ukrán politikai elemzők már egy évvel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy az elnök hadiállapotot vezethet be és a kercsi "provokáció" minden bizonnyal ezt a célt szolgálta.

A kedden Párizsban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elutasította német hivatali partnere, Heiko Maas javaslatát, hogy német-francia-orosz-ukrán együttműködéssel csökkentsék a feszöltséget.

Egyetlen fontos érdeke van Magyarországnak az ukrán-orosz viszonyban

Napi jegyzet - Ukrajnának vagy Oroszországnak van igaza? Leginkább erről szóló véleménycikkek sokasága került elém vasárnap óta. Mindenkinek van valami hozzáfűznivalója ahhoz, hogy a Krím-félsziget partjainál olyan incidensre került sor az ukránok és az oroszok között, ami a háború rémével fenyeget.