Ukrajna összeomlik a háború súlya alatt

Az oroszok lassan talpra állhatnak 2015-ben, az ukránok azonban a legpesszimistább jóslatoknál is nagyobb bajba kerülhetnek.

Ukrajnában 45,8 százalék volt a márciusi éves infláció a februári 34,5 százalék után - közölte az ukrán statisztikai hivatal hétfőn.

A múlt hónapban 10,8 százalékos fogyasztói áremelkedést jegyeztek fel februárhoz képest, amikor a havi infláció 5,3 százalék volt januárral összevetve. Ukrajnában 14 éve a legmagasabb, 24,9 százalékos volt az éves infláció tavaly, a 2013-as 0,5 százalék után. Ennél magasabb csak 2000-ben volt az infláció, amikor 25,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az ukrán kormány három lehetséges gazdasági forgatókönyvet fogadott el még február közepén az idei évre, amit március elején hoztak nyilvánosságra. Egyebek között az infláció az optimistább elképzelések szerint átlagosan 26,7 százalék, a legpesszimistább jóslat alapján pedig 42,8 százalék is lehet 2015-ben. A most napvilágot látott adatok tehát a legborúlátóbb elképzeléseket is felülmúlják.

Az elszabadult infláció egyre komolyabb humanitárius válságot idéz elő az országban. Kárpátalján sokaknak már a rezsire és alapvető élelmiszerekre sem telik amúgy is rendkívül alacsony, és egyre jobban elértéktelenedő jövedelmükből.

Fény az alagút végén

Nem tett jót a háború az orosz gazdaságnak sem, ott viszont szakértők szerint legalább már látszik az alagút vége. 13 éve a legmagasabb szintre emelkedett az éves infláció márciusban, különösen az élelmiszerek drágultak.

Az orosz statisztikai hivatal hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a márciusi éves infláció 16,9 százalék volt a februári 16,7 százalék és a januári 15 százalék után. Az élelmiszerárak 23 százalékkal voltak magasabban, mint egy éve. A fogyasztói árak 1,2 százalékkal nőttek márciusban februárhoz képest, amikor nagyobb, 2,2 százalékos emelkedést regisztráltak.

Oroszországban az infláció jelentős mértékben függ a rubel árfolyammozgásától, amit viszont részben a kőolaj ára befolyásol. Az elmúlt hónapokban a rubel árfolyamgyengülése megnyomta az importárakat, ami növelte az inflációt. Az elmúlt hetekben azonban a rubel erősödni kezdett, és ennek alapján a szakértők arra számítanak, hogy az orosz infláció hamarosan stabilizálódik, majd lassan csökkenni kezdenek a fogyasztói árak.

Hétfő kora délután a rubel 2014. december végi szintre erősödött a dollárral szemben, ami részben azzal állt összefüggésben, hogy csaknem 3 százalékkal, 56,50 dollárra emelkedett az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára. Röviddel 16 óra előtt 55,69 rubelt ért 1 dollár.