UNICEF: több mint 300 millió gyerek él szélsőségesen szegény körülmények között

UNICEF: több mint 300 millió gyerek él szélsőségesen szegény körülmények között

Ha nincs a covid-járvány, 30 millió gyermeket sikerülhetett volna hozzásegíteni ahhoz, hogy kikerüljön a szegénységből.

A koronavírus-világjárvány jelentősen lelassította a szegénység elleni küzdelmet, és jelenleg még mindig mintegy 333 millió gyermek él szélsőségesen szegény körülmények között világszerte - derült ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Világbank szerdán közzétett jelentéséből.

A világon minden hatodik gyerek él 2,15 dollárnál kevesebb napi jövedelemből. Ha a pandémia nem szól közbe, 30 millió gyermeket sikerülhetett volna hozzásegíteni ahhoz, hogy kikerüljön a szélsőséges szegénységből

- hívta fel a figyelmet az UNICEF.

"A koronavírus, a konfliktusok és a klímaváltozás következtében több millió gyerek számára vált lehetetlenné az előrelépés - mondta el Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója.

Egész egyszerűen tűrhetetlen helyzet az, hogy 333 millió gyerek olyan helyzetben éljen, amelyben nemcsak az alapvető szükségleteiket nem elégítik ki, de meg vannak fosztva méltóságuktól és bármiféle lehetőségtől és reménytől is a javulásra"

- tette hozzá.

Fekete-Afrikában a gyerekek mintegy 40 százalékát érinti a szélsőséges szegénység. Ez az arány a világon a legmagasabb, az összes többi régióban az utóbbi években csökkent a gyermekszegénység. Fekete-Afrikában viszont súlyosbodott a probléma a népesség gyors növekedése, a koronavírus-járvány és a természeti katasztrófák miatt.

Az ENSZ korábban 2030-ra célként tűzte ki a gyermekszegénység felszámolását.

(Címlapkép: AP)