Elhunyt Magyari Béla, Farkas Bertalan helyettese

Majdnem eljutott az űrbe.

68 éves korában elhunyt az űrhajóskiképzésen is átesett Magyari Béla – írja a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva az Index. Az értesülést a Privátbankárnak a család és az űrhajós barátai megerősítették.

Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán, majd 1972-ben lett repülőtiszt. Farkas Bertalannal együtt Pápára kerültek, ahol MIG-21-esekkel lettek első osztályú pilóták.

A kommunista országok körében szervezett Interkozmosz program keretében nyílt lehetőség arra, hogy a „nagy testvér” (a Szovjetunió) egy űrhajósa mellett a tagországok is küldjenek egy-egy asztronautát az űrbe. Így választották ki Farkas Bertalant és Magyari Bélát, akik 1978 és 1980 között a Csillagvárosban készülhettek fel az űrutazásra. Bár idehaza inkább a kozmoszba a Szojuz-36 fedélzetén ténylegesen eljutott Farkas Bertalan és parancsnoka, Valerij Nyikolajevics Kubaszov neve ismert, a két tartalékos, Magyari Béla és parancsnoka, Vlagyimir Dzsanyibekov (nyitóképünkön ők láthatók) ugyanúgy végigcsinálta a kiképzést.

A Szojuz-36 küldetése idején Magyari az irányítóközpontban dolgozott, ezt követően őrnaggyá léptették elő, és Farkassal együtt ő is megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.