Súlyos kritikát kapott Orbán Trumpéktól, nemzeti konzultációval vágott vissza a kormány

Kemény kritika: az USA szerint távolodunk az EU és a NATO értékeitől.

A washingtoni külügyminisztérium hétfőn közleményben jelezte, mennyire nem ért egyet az Egyesült Államok a Fidesz civil szervezeteket érintő törvényével, szúrta ki a 444.

A közleményben ezt írják:

"Az Amerikai Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy Magyarország parlamnentje olyan törvényt fogadott el, amely igazságtalan terhekkel sújtja a a civil társadalmat, amely a korrupció ellen küzd és a szabadságjogokat védelmezi. 

Azzal, hogy a külföldi támogatásban részesülő szervezeteket a magyar társadalom érdekeinek ellenlábásainak állítja be, a törvény gyengíti a magyarok képességét, hogy gondjaikat jogszerű és demokratikus módon kezeljék.

Ha a törvény hatályba lép, azzal Magyarország egy újabb lépéssel távolodik el az EU és a NATO értékei melletti elkötelezettségétől."

A közleményben írtakra reagált a Kormányszóvivői Iroda. Szerintük az amerikai külügyminisztériumot sajnos megtévesztették, és az Egyesült Államokban a "Soros-szervezetek" soha nem csinálhatnák azt, amit Európában.

A kormány szerint ha hiteles képpel rendelkeznének a már kihirdetett törvényről, akkor tudnák, hogy a magyar törvény éppen amerikai mintára - a FARA-törvény, azaz a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (Foreign Agents Registration Act) alapján - született, de "jóval enyhébb" annál.

Közölték: szeretnék, ha mindenkinek látható lenne, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek "külföldi pénzekből és idegen érdekeknek megfelelően" próbálják befolyásolni a magyar közéletet és a magyar bevándorláspolitikát. 

Bedobták a legsúlyosabb érvet is:  a törvény megalkotását "a magyar emberek elsöprő támogatása kíséri", a nemzeti konzultáción a válaszadók 99 százaléka támogatta elfogadását.