Benzinár-mizéria: a gyenge forint miatt jövedékiadó-emelés várható?

Benzinár-mizéria: a gyenge forint miatt jövedékiadó-emelés várható?

Nemhogy a jövedéki adó ideiglenes elengedése nem várható, hanem könnyen lehet, hogy annak emelésére kényszerül a fiskális kormányzat – írja a Napi.hu. Egy 2003-as uniós rendelet ugyanis előír egy minimumszintet az üzemanyagok jövedéki adójára, mégpedig

  • benzin esetében 359 euró
  • gázolaj esetében 330 euró

ezer literenként.

Ez a jelenlegi, 360 forint körüli euróárfolyam esetén literenként 129, illetve 119 forintnak felel meg.

Csakhogy jelenleg a benzinre 120 forint jövedéki adót, valamint 4,145 forint készletezési díjat, a gázolajra pedig 110,35 forint jövedéki adót, továbbá 3,883 készletezési díjat számítanak fel. Ez azt jelenti, hogy a benzin esetében 5, a dízel esetében 4 forintos emelés lenne szükséges az uniós jogszabály teljesítéséhez.

Ha 500 forint egy liter benzin, abból 230 forint az adó

Történelmi magasságokban járnak az üzemanyagárak, a kormánynak pedig hatalmas mozgástér áll rendelkezésére ahhoz, hogy csökkentse a lakosság terheit - erre utaló magatartást azonban egyelőre nem láthatunk. Péntektől újabb drágulás sújtja az autósokat, átlagosan egy liter benzinért 482, míg a gázolaj literjéért 493 forintot kell majd kifizetni a kutakon.

Ám lenne más lehetőség is: a monetáris kormányzat (a Matolcsy György vezette jegybank) erősíthetné a forintot.

346,20 forintos euróárfolyamnál a gázolajra, míg 345,80 forintos euróárfolyamnál már a benzinre előírt minimumadó teljesülhetne anélkül, hogy ezt az autójukat tankoló magyar családokra kellene hárítani.

A gazdasági portál megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, hogy emelik-e az adó mértékét, illetve ha nem, akkor nem tartanak-e a szankcióktól, de a tárca nem válaszolt megkeresésükre.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A lap emlékeztet, az elszabaduló üzemanyagárak miatt Horvátországban 30 napra a benzin árát 11, a gázolajét 11,1 kunában maximálták. Azt is megjegyzik, a jövedékiadó-szabályoknak való megfelelésre Magyarország – több más tagállammal együtt – hosszú, 2017-ig tartó moratóriumot kapott. Ennek ellenére azt csak idén év elejére teljesítettük, ami miatt el is marasztalták Magyarországot.