Lengyel kormánytag: Orbán Viktor rövidlátó politikája hiba az ukrajnai helyzetben

Lengyel kormánytag: Orbán Viktor rövidlátó politikája hiba az ukrajnai helyzetben

Marcin Przydacz szerint elmaradhat a budapesti V4-es védelmi miniszteri találkozó.

Véleményem szerint Orbán Viktor hibát követ el, amikor ilyen politikát folytat Ukrajnával és Oroszországgal szemben. Szerintem ez egy rövidlátó politika, valószínűleg belpolitikai ügyek és a kampány miatt

– fogalmazott a TV24-en adott interjújában Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes az Azonnali szemléje szerint. 

Nem jön a cseh védelmi miniszter a V4-ek budapesti találkozójára, mert Orbánnak "fontosabb az olcsó olaj, mint az ukránok vére"

Jana Černochová jelezte, nem jön Magyarországra jövő héten a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára. Magyarországon jövő héten választások lesznek, és nem akarok részt venni a kampányban. Mindig támogattam a V4-et, de nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér

Ismeretes, Jana Černochová cseh védelmi miniszter a napokban jelezte, nem jön Magyarországra a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára, mert kritikus azzal szemben, hogy a magyar kormány különböző gazdasági kifogások mögé bújva igyekszik gesztusokat tenni az oroszok felé. A cseh miniszter akkor azt mondta, "Magyarországon jövő héten választások lesznek, és nem akarok részt venni a kampányban. Mindig támogattam a V4-et, de nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér".

A cseh hozzáállás miatt pedig Przydacz azt is kilátásba helyezte,

lehetséges, hogy elmarad a kétnaposra tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozó Budapesten.

Ugyanakkor a lengyel külügy helyettese megismételte Andrzej Duda lengyel elnök vasárnapi nyilatkozatát, melyben Duda azt mondta, hogy több ezer ember halálával szemben nehéz megérteni Orbán Viktor politikáját, bár Duda megengedően hozzátette, Orbán szerinte nehéz helyzetben van, "mert nem ő vezette a magyar államot abba az állapotba, hogy gyakorlatilag teljesen Oroszországtól függ". Przydacz viszont kiemelte, nem feltétlenül kell mindenben egyetérteni a szövetségeseknek az Európai Unióban.

Marcin Przydacztól azt is megkérdezték, támogatja-e még, hogy a NATO békemissziót küldjön Ukrajnába. A lengyel kormánypárti politikus erre úgy felelt, hogy a békemissziót a kijevi kormány kezdeményezheti Zelenszkij elnök meghívására. Hozzátette, jelenleg az ukrán fél döntései miatt a békemisszió kérdését felfüggesztették, bár szerinte ez a jövőben változhat, és 2-3 héten belül visszatérhetnek a kérdésre.

Lengyelország nem szeretné, ha az ukrajnai konfliktus befagyna és állóháborúra kerülne sor – szögezte le az interjúban Przydacz.