Mészáros Lőrinc motivációs beszéde után nem tudod majd levakarni magadról a sikert

Néhanapján igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni a PestiSrácok oldalán, ez történ a minap is, amikor a 444.hu egy videóriportjukat szúrta ki. Ugyanis az anyag a Mészáros Alapítvány rendezvényén készült.

Az alapítvány, aminek elnöke Mészárosné Kelemen Beatrix, idén 244 Vál-völgyi fiatal oktatását támogatja 177 millió forinttal. Az idei rendezvényen viszont olyan dolog történt, amitől a kedvezményezettek igazán különlegesnek érezhették magukat: személyesen, az üzletemberek császára, a szegény legényből lett multimilliárdos, a tőzsdei körökben csak megacápának emlegetett Mészáros Lőrinc mondott beszédet.

Így vált a Mészáros és Mészáros Kft. a hazai gazdaságtörténet legsikeresebb cégévé

A G7 cikksorozatban jár utána, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. mégis miként vált Magyarország gazdasági történetének legsikeresebb cégévé. A publikusan ellenőrizhető adatokra támaszkodó anyag amellett, hogy érdekes, nagyon szórakoztató is, hiszen ki ne akarná mélyrehatóan megismerni a mesébe illő szegény gázszerelő legényből milliárdos mogullá váló üzletember történetét.

Nem kaphat ma Magyarországon egy fiatal annál nagyobb adrenalin fröccsöt az élethez, minthogy a legek legjének mélyenszántó gondolatait hallgathatja meg a sikerről és az életről.

A videóriportot nézve az ember első gondolata nem hiába az, hogy a Stallone-féle Rocky 6-ban vagy a Pacino által a Minden héten háborúban ledarált motivációs monológok Mészáros beszédéhez képest röhejes, amatőr fércmunkák. Mert még szép, hogy ő ebben is egy született tehetség, amibe belekezd, azt biztosan maximalista módon kivitelezi.

Na, de lássuk, mik voltak a beszédének azon pontjai, amik bevésték Mészárost a szónokok nagyágyúi közé:

Ahhoz, hogy sikeresek legyetek, ahhoz kevés az ösztöndíj. Azért nagyon sokat kell tenni. Elsősorban dolgozni kell mindig, folyamatosan. Munka, munka, munka

El kell ismerni, beszédet vagy így, vagy sehogy ne kezdjen az ember. Nem köntörfalaz, őszintén elmondja a mai fiataloknak, hogy az ösztöndíj csak egy lehetőség, de a kemény munkán áll minden. Ezt Mészáros életútját végigtekintve a tapasztalata mondathatja vele.

Lesznek akadályok, lesznek sikertelenségek, lesznek sikerek, kisebb-nagyobb sikerek, de az igazi az, amikor eléritek a legnagyobb sikert az életetekbe. Azt nehéz megfogalmazni, hogy mi a legnagyobb siker az életetekbe, a munkátok, a családotok, ezt nehéz azt hiszem még így eldönteni, ebben a korban.

A hitelesség érdekében nagyot azért nem illik mondani, tudja ezt az üzletember is, így a siker szerinte szubjektív, kinek mi, lehet ez a család, a karrier, vagy bármi más, ilyen fiatalon meg aztán az ember úgysem tudja. Valószínűleg Mészáros sem gondolta volna anno két fűtés javítás között, hogy valaha az országának meghatározó gazdasági figurája lesz.

Fiatalok mindig újat akarnak, mást akarnak, mint az idősebbek. Mert azt gondolják, hogy ők még frissek, üdék, rugalmasak, és az öregek már elfáradtak. De ez nem azt jelenti, hogy az öregektől nem kell elfogadni tanácsot, vagy nem kell tőlük tanulni. Én nem mondom, hogy minden tanácsot el kell fogadni, hiszen én se fogadtam el minden tanácsot az idősebbektől. Inkább csak meghallgattam őket, bevallom nektek, és ritkán alkalmaztam azt, amit kaptam tőlük. 

 

Ez nem hisszük, hogy kommentre szorul. Fiatalság botorság, de azért Mészáros figyelmeztet, ha nem is minden tanácsot, de ritkán érdemes az öregebbekre hallgatni, főleg, ha olyan valaki mondja, aki kevesebb, mint két évtized alatt definiálta újra az üzleti élet "csúcs" fogalmát.

Hát a bátorság mellé néha kell a vakmerőség is. A vakmerőség nem csak a szerelembe kell, kell az életbe is vakmerőség. Tehát vakmerőnek is kell lenni, azt gondolom. Szerencsésnek is kell lenni, illetve hát az nem rossz, ha az embernek van olyan társa, majd az életében vagy összejön egy olyan társ, akivel ezeket az akadályokat közösen tudják venni. 

El is érkeztünk a magvas gondolatokkal megszórt beszéd tételmondatához. A sikerhez vezető úton jól jön egy társ. Itt nem vagyunk benne biztosak, hogy nem egy Orbán Viktor-szerű figurára gondol, mondjuk ez magyarázná a szerencsét is, hiszen jó nagy adag szerencse kell hozzá, hogy átlagos emberként megfogjunk egy ilyen támogatót.

Az életről sok mindent gondolok én jómagam is. Azt hiszem, elmondhatom, hogy sikeres vagyok. Persze azért ehhez sokat kellett tenni, hogy sikeres legyen az ember. És nem úgy kell megélni, hogy ez egy felsőbbrendűséget okoz az embernek.

Nem, ugyanolyan polgár vagyok, ugyanolyan ember vagyok, mint bárki más, azt gondolom.

Az más kérdés, hogy jó érzés, ha az ember sikeres, és jól mennek a dolgai, de azt gondolom, azért ez kevés. Tehát az élet az nem csak erről szól.

Mészáros precízen a monológja végére hagyta az érzelmi muníció nagy részét, ami keretezi is beszédét. Kis filozofálgatásba átcsapott értékelés, szerénységgel és visszafogottsággal fűszerezve, hogy a jövő generációjának sikerorientált tagjai már most az eszükbe véssék: a sikertől ugyan úgy halandó ember marad mindenki, legfeljebb a százmilliárdok a számlán elégedettséggel töltenek el. De ne feledjék Mészáros intelmét, nem szabad felsőbbrendűségként megélni, hiszen nem minden a siker, ahogy az állami közbeszerzések folyamatos elnyerése, a nyaralók, a horvátországi luxusvilla, vagy egy osztrák focicsapat felvásárlása sem, de azért ha megteheti az ember, szerény keretek között néha kirúghat a hámból. De csak szerényen!