Valahogy így kell méltó '56-os megemlékezést tartani

Székesfehérváron élő történelemóra, '56-os relikviák kiállítása várta az érdeklődőket, és mindez nem az állami rendezvények sorába tartozott.

Az 1956-os szabadságharcra való emlékezés a XXI. századi magyarság számára talán nemcsak azért kellene, hogy a legkiemeltebb legyen, mert időben is a legközelebb van, hanem mert Magyarország és nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa történelmének egy olyan dicső fejezetét mutatja be, amelyben a heroicitás mint idea szinte kézzelfoghatóan jelen volt. Egy olyan momentum, amelyre minden kétség nélkül lehetünk büszkék, amely kapcsán nem kell lehajtani a fejünket sem itthon, sem szerte a nagyvilágban. Ha '56-ra gondolunk, akkor kiemelten büszke érzés magyarnak lenni, és szeretnénk azt hinni, hogy ha akkor éltünk volna, ugyanúgy pesti srácok lettünk volna. 

Mindezek miatt egy nemzetben gondolkodó hazafi számára a megemlékezéseken való részvétel, vagy éppen azok szervezése kitüntetett figyelmet kell, hogy kapjon. Nem véletlen, hogy a magát nemzeti néppártként definiáló Jobbik tartotta még az Index szerint is a legjobb ünnepi megemlékezést a fővárosban (persze megemlékezések kapcsán furcsa dolog sorrendet állítani, hiszen mindegyik a maga módján érték). Ha viszont vidékre megyünk, egészen pontosan a Királyok Városába, akkor nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a Hatvannégy Vármegy Ifjúsági Mozgalom székesfehérári tagjai felmutatták azt, hogy milyen egy igazán méltó megemlékezés. Az időutazással egybekötött múltidézés Székesfehérvár utcáin olyan jól sikerült, hogy nemcsak járókelők, de iskolás csoportok is ellátogattak a kiállításra, kipróbálták a kiállított relikviákat, és meghallgatták az előadásokat, visszaemlékezéseket. Mondhatjuk bátran azt, hogy a manapság divatos "módszertani felzárkóztatás" keretei közé kiválóan illeszkedett ez a rendhagyó történelemóra, amely még a tanárok részéről sokszor a tanulásra és koncentrációra is valóban nehezen rávehető "Z generáció" fiataljaiban is őszinte érdeklődést váltott ki.

A rendezvény nemcsak azt bizonyította be, hogy egy civil mozgalom is képes kreativitással, odafigyeléssel és alázattal egy valóban páratlan programot összehozni, de azt is, hogy a fiatal szervezőkben ott él még az a tűz, ami a pesti srácokban égett. Ahogy egy szépkorú látogató a videóban elmondta: "ez a generáció az, amelyik talán jobban megérti, és nemcsak történelemleckeként kezeli".

A rendezvényről egy részletes galéria található a Facebookon, mi is onnan válogattunk a cikkhez képet.