Válasz Online: Tiborcz Istvánnak nem sikerül eltávolítania magát az állami források környékéről

Válasz Online: Tiborcz Istvánnak nem sikerül eltávolítania magát az állami források környékéről

„Ahogy korábban is jeleztem, nem kívánok olyan cégben tulajdonos lenni, amely állami és önkormányzati támogatások elnyeréséért indul” – fogadkozott a sajtónak Tiborcz István 2020-ban. A Válasz Online most részletesen megírta, hogyan nem sikerült fogadalmát másodszorra sem betartania Orbán Viktor vejének.

600 milliárd forint kerettel indult idén a Baross Gáborról elnevezett állami tőkeprogram, amelynek első, ingatlanalapokat helyzetbe hozó alprogramjában a győzteseket már ki is hirdették. A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által kidolgozott és szokatlanul gyors ütemben lezajlott pályázat alapján 150 milliárd forintot utalnak ki olyan ingatlanalapoknak, amelyek a nyomasztó kamatkörnyezet miatt a piaci hitelfelvételt nyilván igyekeznek elkerülni.

A lap szerint

az összeg közel 40 százalékát, közel 60 milliárd forintot a Tiborczék-féle Diófa és Equilor Alapkezelő egy-egy alapja vitte el: a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap és a Central European Ingatlanalap.

A többi nyertes, bejáratottabb banki, ingatlanfejlesztői körökből került ki.

Tiborcz István nemrégiben az angol nyelvű Budapest Business Journalnak adott interjút, amelyben szóba került, hogy mint a kormányfő családtagja, állami pénzeket, támogatásokat tőkebefektetőként nem vesz igénybe. Azt fejtegette, hogy a BDPST Group portfóliójában lévő vállalatok menedzsmentje önálló döntési jogkörrel rendelkeznek minden gazdasági kérdésben. Nem szól bele a befektetők és részvényeseket érintő döntésekbe, és hozzátette, az ilyen jellegű politikai irányú kritikák a befektetőknek okozhatnak károkat, de tartja magát korábbi kijelentéséhez. „Az olyan cégek, mint a Diófa, a Gránit Bank vagy a Waberer's, amelyekben a BDPST Group-nak részesedése van, mindegyike független menedzsmenttel rendelkezik, és nem utasíthatom őket, hogy pályázzanak vagy ne pályázzanak valamilyen tenderre, mert ezzel megkárosíthatom a többi részvényest.” – fogalmazott azután kicsit másként.

Ő üzleti értelemben már akkora játékos, hogy cégbirodalmában tőle függetlenül születnek stratégiai döntések – mit tehet ő arról, hogy csak az elmúlt időszakban 75 milliárd forintnyi állami tőke zúdult a hozzá kapcsolható magántőkealapokra, majd hirtelen további közel 60 milliárd a neki kedves ingatlanalapokra? – vetette egybe a Válasz Online szerzője Tiborcz szavait és a történteket. „Ez lett tehát abból a kétszeres fogadalomból, hogy Tiborcz István haladéktalanul eltávolítja magát az állami források környékéről…” Kérdés lehet az is, hogy akkor vajon mi történne, ha fogadalmat sem tett volna?

A Baross Gábor Tőkeprogram ingatlanalap alprogramjának győztesei (2023. március)

I. A Veres Tibor-féle Gladiátor Befektetési Alapkezelő Zrt. – a cég két alapja (Gladiátor II. Ingatlan Befektetési Alap, Gladiátor VII. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap) 16,25 milliárd forintnyi állami befektetést kapott.

II. A Futó családhoz köthető Finext Befektetési Alapkezelő Zrt. – a cég két alapja (Futureal Prime Properties Four Ingatlanfejlesztő Részalap, Cordia Global 27. Ingatlanfejlesztő Részalap) 13,2 milliárd forintnyi állami befektetést kapott.

III. Nagygyörgy Tibor Biggeorge Alapkezelő Zrt.-je – a cég egyik alapja (Biggeorge 30. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap) 6,4 milliárd forintnyi állami befektetést kapott.

IV. Két nagybank, az OTP és az Erste alapkezelői – a pénzintézetek alapjai (OTP Ingatlanbefektetési Alap, Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap) 30-30 milliárd forintnyi állami befektetést kaptak.

V. A Tiborcz Istvánnal szimbiózisban működő Equilor Alapkezelő Zrt. – a cég egyik alapja (Central European Ingatlanalap) 28,4 milliárd forintnyi állami befektetést kapott.

VI. Tiborcz István Diófa Alapkezelő Zrt.-je – a cég egyik alapja (Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap) 30 milliárd forintnyi állami befektetést kapott.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)