Tragikus tanulság: a kéményseprőre még a politikusnak is hallgatnia kell!

Különben emberek halnak meg.

A mostani fűtési szezonban eddig már 19(!) magyar állampolgár hunyt el szénmonoxid-mérgezésben (míg a riasztások mindennaposak), ez a szám már most kétszerese annak, amit az eddigi naptári években kénytelenek voltunk megszokni.

Megrázta az országot, amikor októberben két 9 éves szadai kislány halt meg mérgezésben, de néhány nappal ezelőtt Tapolcán is végzett két áldozatával a csendes gyilkos.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke szerint van magyarázat arra, miért növekszik ilyen drasztikusan a halálos áldozatok száma, igaz ezt több alkalommal is hangoztatta már. A szakma szerint ugyanis elhibázott lépés volt az Orbán-kormány részéről, hogy ritkította a kötelező ellenőrzések gyakoriságát, illetőleg hogy a szolgáltatást a Katasztrófavédelem irányítása alá vonta. Miközben a kormánykommunikáció állandó eszköze a bevándorlás elleni küzdelem, az már senkit sem érdekel, hogy az országon belül mi pusztít - fogalmazott élesen.

A kéményseprők nemcsak az Országházban (igaz ott kevesebb sikerrel...), hanem a terepen is igyekeznek felhívni a döntéshozók figyelmét a veszélyre - magyarázta lapunknak a KOSZ vezetője, felidézve:

"a szadai tragédia kapcsán fogalmazódott meg bennünk egy fogadalom, hogy 2017-től minden olyan helyszínre elmegyünk, ahol haláleset történt, és a szakmai tanácsaink mellett a városvezetésnek adományozunk csúcsminőségű szénmonoxid-jelző készülékeket is".

Ezzel is demonstrálva a kéményellenőrzések és a megelőzés fontosságát, függetlenül attól, hogy az adott településnek melyik párt adja a polgármestert – közölte.

Miután a szakszervezet értesült a tapolcai tragédiáról, felvették a kapcsolatot a település első emberével, Dobó Zoltánnal, hogy felajánljanak 10 riasztó készüléket (amelynek az árát a "kéményen dolgozó kisemberek" dobták össze), illetőleg hogy szakmai felkészítésben részesítsék az önkormányzat vezetőit.

Azonban a kéményseprők is nem várt segítséget kaptak, ugyanis a jobbikos politikus a polgármesteri keretből 150 ezer forintot ajánlott fel annak érdekében, hogy a szakma figyelemfelhívó kezdeményezése még több helyre eljusson (szomorú ellenpélda, hogy tavaly Eger városa is kapott a KOSZ-tól hasonló készülékeket, azonban azoknak felhasználásáról sokáig semmilyen információt nem adott ki a fideszes polgármester. Habis László végül olyan címeket közölt az adományozó kéményseprőkkel, ahol távfűtéses társasházak vannak...).

Dobó Zoltán érdeklődésünkre elmondta, a készülékek egy részét olyan önkormányzati fenntartású ingatlanokban helyezik el, ahol nyílt égésű gázkészülékek, kandallók vannak, valamint a szociális munkások segítségével olyan családokhoz juttatják el azokat, ahol ez az 5-10 ezer forintos többletkiadás is sokat jelent - és inkább kénytelenek ezen is spórolni.

A polgármester szerint a közjót szolgálja, hogy a szakemberekből álló szervezet szakmai információkkal látja a közösségeket,

"életeket, családokat megmentve ezzel".

Rákérdeztünk, véleménye szerint mennyire fontos a szén-monoxid veszélyességét még most is hangsúlyozni?

"Elsőre azt gondolnánk, erről beszélni felesleges, azonban a szomorú aktualitás is bizonyítja, nem lehet elégszer elmondani a megelőzés fontosságát"

- válaszolta. Szerinte a legnagyobb veszély ebben az esetben a megszokás.

Bár a csendes gyilkos pártreferenciától függetlenül mindenkihez bekopogtathat, attól még a kéményseprő szakma jelenlegi helyzetének létezik egy politikai vetülete is.

Dobó Zoltán úgy látja, aki politikai célból akar befolyásolni egy szakmai kérdést, azt önérdekből teszi. Egyszerűbben fogalmazva:

"ha egy kéményseprő azt mondja, hogy szükség van évente egy ellenőrzésre, akkor egy politikus ne mondja azt, hogy az nem igaz".

A 19 áldozatnak már így is késő - tesszük hozzá.