"El a kezekkel a bíróságoktól és a független bíráskodástól!"

Varga-Damm Andrea szerint veszélybe került a független és pártatlan bíráskodás.

El a kezekkel a bíróságoktól és a független bíráskodástól! - szólította fel Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki képviselő szerint "Handó Tünde támadása a független igazságszolgáltatás elleni újabb szintet lépett." Mint mondta, amikor korábban Handó Tündét az Országgyűlésben kérdezte, az OBH vezetője mindig elhárította az ítéletekkel, a bírák jogszabályismeretével és -betartásával kapcsolatos érdeklődését, mondván, "neki az igazgatás a feladata".

"És mit látunk? Ha a saját egyéni érdekeiről van szó, akkor mindjárt meg tudja kérdezni, hogy pártatlan-e és független-e a bíráskodás Magyarországon, és az adott bírák ekként végzik-e munkájukat. Úgy gondolom, ez nagyon komoly beavatkozás a bírák életébe, és ő, mint elnök, nem jogosult - még akár viccként sem - megkérdőjelezni bíró kollégái függetlenségét és pártatlanságát"

Emlékeztetett: már tavaly elkezdődött ez a küzdelem az Országos Bírói Tanács (OBT) és Handó Tünde között a bírói kinevezések kapcsán. Varga-Damm szerint az elmúlt években elképesztő módon sértették meg a bírói kinevezések jogszabályi gyakorlatát, rendre érvényesítette a bírói pályázatokat, ha nem azok a bírák, bírójelöltek jelentkeztek vezető pozícióba, akiket ő szeretett volna, s kinevezte megbízottként a saját köreibe tartozó bírákat  - emlékeztetett az utóbbi idők nagy sajtónyilvánosságot kapó, bírói függetlenséget támadó hatalmi intézkedéseire.

Varga-Damm Andrea értékelése szerint az Országos Bírói Tanács jelentése már megkésett, hiszen ezeket a jelenségeket már 4-5 éve tapasztalhatjuk. Szerinte bár Handó Tünde a gyakorolhatná a hatalmát elegánsan is, de, mint mondta:

"Nem tud nagyvonalú lenni, nem tud gáláns lenni, mert az őt küldő párt érdekei és az őt küldő párt jogellenes tevékenységeinek leplezése sokkal fontosabb érdek, mint az, hogy ő ebből a tisztségből majd egyszer méltósággal, és mindenki által elégedettséget sugalló módon távozhasson"

A jobbikos képviselő emlékeztetett arra is, hogy Handó Tünde tavaly augusztusban arra kérte az ítélőtáblai és törvényszéki elnököket, hogy legalább három törvénytelenséget találjanak az Országos Bírói Tanács működésében.

"Ez azt jelenti, hogy tavaly augusztusban már spiclirendszert is kiépített az OBT-ben"

Mint mondta: egészen elképesztő, hogy az Országos Bírói Tanácsnak - amely őrködik annak a személynek a hatalma felett, aki akár a függetlenséget és pártatlanságot is megszüntethetné - még mindig nincs költségvetése.

"El a kezekkel a bíróktól, el a kezekkel a pártatlan és független bíróságoktól"

- szólította fel Varga-Damm Andrea.