Több budai lakást és egy garázst vásárolt 200 millió forintért Varga Judit és férje

Több budai lakást és egy garázst vásárolt 200 millió forintért Varga Judit és férje

Varga Judit igazságügyi miniszter és családjának döntése lakásvásárlás terén a főváros egyik legpatinásabb környékére, a XII. kerületi Kútvölgyre esett. A társasház pár perc autóútra található Orbán Viktor miniszterelnök családi házától, írja a Blikk. 

A későbbi egybenyitás miatt öt, különböző helyrajzi számon feltüntetett, a valóságban egy társasházban lévő két lakást vettek. A hatalmas lakótérnek és a szép környezetnek persze ára van:

8 millió forint foglalót önerőből fizetett ki a család, a fennmaradó 192 millió forintot pedig bankhitelből fedezték.

Érdekesség, hogy ugyan a vásárlás 2019 decemberében történt, a 2020. január végén leadott vagyonnyilatkozatában azonban ezen tételeket nem tüntette fel a miniszter.

A tárca mindezt azzal indokolta, hogy

a bank a szükséges hitelbírálatot és a hitelszerződések megkötését követően 2020. február 19-én utalta át az eladónak a fennmaradó vételárrészletet és ezután az addig ügyvédi letétben lévő tulajdonjog bejegyzési nyilatkozat beadásra került az illetékes Földhivatalhoz,

majd a jogszabályoknak megfelelően, utólag az adásvétel napjára visszamenően jegyezték be a tulajdonjogot.

A felvett bankhitelből azóta a férje belvárosi ingatlanának eladásából befolyt összeggel és a megtakarításaikból jelentős összeget törlesztettek

– tájékoztat a minisztérium.

Varga Judit tavaly januárban leadott vagyonnyilatkozata szerint összesen bő ötmillió forintnyi és 12 ezer eurónyi (4,3 millió forint) megtakarítása van. Havi közel kétmillió forintos fizetése mellett oktatóként 300 ezret kap a miskolci egyetemtől. 

Férje, Magyar Péter az állami tulajdonú Diákhitel Központ vezérigazgatójaként havonta 3,5 milliót keres, a cég honlapján található információk szerint pedig további 400 ezer forint tiszteletdíj illeti igazgatósági tagként. Az igazságügyi miniszter 2020-as vagyonnyilatkozatából egyébként az is kiderül, férje V. kerületi lakását kiadták, így az évi plusz 7,4 millió forintot jelentett.

Kettejük közel bruttó hatmilliós fizetésével tehát nem volt nehéz egy ilyen szokatlanul magas hitelhez jutni.