A kormány 5 százalék alá szorítja a hiánycélt 2022-ben

A kormány 5 százalék alá szorítja a hiánycélt 2022-ben

Az eddigi 5,9%-ról 4,94%-ra csökkenti a kormány a 2022-es költségvetési hiánycélt - jelentette be pénteken Varga Mihály.

A tervet ismertető sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter azzal indokolta a lépést, hogy  a gazdaság negyedik negyedéves növekedése szintén 6% felett lesz, a magyar gazdaság újraindulása megtörtént, ezért a monetáris politikához hasonlóan a fiskális politika is szép lassan elkezdhet visszafogni. Egyes beruházások átütemezésével az adósság csökkentése mellett megemelték a költségvetés idei pénzügyi tartalékait - írja a Portfolio.

A támogató fiskális politikának fenn kell maradnia, de nem azzal a lendülettel, ahogy korábban, kevésbé van szükség a beruházásokra. Tovább csökkenő hiánnyal és 5% körüli gazdasági növekedéssel számolunk

- tette hozzá Varga, aki arról is beszélt, hogy a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye 2022-ben 3153 milliárd forint lesz. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, Kurali Zoltán hozzátette, a lakossági piacról nettó 1000 milliárd forintos kibocsátással számol az ÁKK, akárcsak az intézményi forintpiacról. A nettó devizakibicsátás 406 milliárd forint lesz a tervek szerint.

 

Mégis spórolni kell: több száz milliárd forintos pénzcsapot zárt el a kormány

A kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett - derült ki a Pénzügyminisztérium csütörtök esti közleményéből.