Négymilliárd dollárnyi devizakötvényből finanszírozná jövőre a költségvetés a kormány

Négymilliárd dollárnyi devizakötvényből finanszírozná jövőre a költségvetés a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról. 

A pénzügyminiszter szerint maradéktalanul rendelkezésre állnak az ország biztonságos működtetéséhez, az energiaellátásához, és a magyar családok védelmét szolgáló intézkedések fenntartásához szükséges források. Varga Mihály úgy vélte, a kedvezőtlen nemzetközi környezetben is folytatható a hiány és az adósság csökkentése.

A pénzügyminiszter elmondta: fegyelmezett gazdálkodással tartható az idei évre kitűzött, az alapfolyamatok szerinti 4,9 százalékos hiánycél (földgáztartalékkal együtt 6,1 százalék ), miközben a GDP-arányos államadósság a tavalyi 76,8 százalékról 74 százalék  körüli szintre javulhat.

A hónap végéig a kormány módosítani fogja a korábban elfogadott, "más gazdasági pályát feltételező" 2023-as költségvetést, és következetes abban a tekintetben is, hogy jövőre 3,5 százalékra csökkentse a költségvetési hiány mértékét.

Ami a gazdasági növekedést illeti, azzal számolunk, hogy a magyar gazdaság idén 4 százalék felett növekedhet és éves szinten jövőre is sikerül elkerülni a visszaesést: 2023-ban 1,5 százalékos bővülésre számítunk

-tette hozzá a pénzügyminiszter aki szerint a magyar államadósság-kezelés az elmúlt években kimondottan eredményes volt, így szerinte ma kedvezőbb állapotban nézhetünk szembe a kihívásokkal, mint ahogyan 2008-2009-es válság során.

Varga Mihály jövére 15 százalékos inflációval számol 3,5 százalékos költségvetési hiánycéllal. Azonban a júliusban elfogadott 2023-as büdzsé még 5,2 százalékos inflációval számolt.