Varga Mihály: 2023 lesz a legnehezebb évünk, de a recesszió elkerülhető

Varga Mihály: 2023 lesz a legnehezebb évünk, de a recesszió elkerülhető

A pénzügyminiszter szerint ez helyes gazdaságpolitikával elérhető, ám szavai szerint „a legnehezebb évünk várhatóan a jövő esztendőben lesz”.

Magyarország ugyan fizikailag közel fekszik a háborúhoz, a magyar gazdaság középtávú kilátásai mégis jobbak, mint ahogy azt a háború fizikai közelsége miatt gondolnánk - jelentette ki a Portfolio konferenciáján Varga Mihály, aki szerint 2010-es gazdasági állapotokhoz képest most, az orosz-ukrán háború idején bonyolultabb a helyzet.

A pénzügyminiszter elmondása szerint a háború közelsége jól érzékelhető a piaci várakozásokon, és ez érhető tetten az infláció alakulásában is. Rögzítette, a kormánynak megvannak az eszközei a külső folyamatok ellensúlyozására, és szerinte a piacok ezt kezdik érzékelni. 

„Az elhúzódó háború szétzúzza az országokon átívelő ellátási láncokat, végső soron Európa gazdaságának egészén üt lyukat” - fogalmazott.

Varga Mihály a konferencián optimistán úgy vélte,

helyes gazdaságpolitikával elkerülhető a recesszió, 2023-24 táján pedig visszatérhetünk a növekedési pályára.

A tárcavezető előadása során arról beszélt, hogy a kormány több fronton fellép a költségvetési egyensúly érdekében, tartani kívánják a 4,9 százalékos hiánycélt. Emellett az államadósság fontosságát emelte ki, szavai szerint most még jobban állnánk, ha nem jön a Covid-járvány.

2010 óta az államadósság szerkezete is előnyösen változott: a külföldi kézben levő államadósság arányát 60 százalékról 30-ra, a devizaadósság arányát 50-ről 25 százalék alá javítottuk

- fűzte hozzá Varga Mihály, emlékeztetve, hogy a pandémia nyomán szerte Európában nőttek az államadósságok. Mint fogalmazott:

Ebből a folyamatból mi sem tudtunk kimaradni, az adósságunk ismét megközelítette a korábbi szintet. A cél most az, hogy visszatérjünk a korábbi, csökkenő pályára.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Magyarország finanszírozása a romló környezet ellenére biztosított, és az új állampapírok alapján „a magyar emberek szeretnek az államba befektetni”.

Közölte a kormány azon várakozásait, miszerint a GDP kapcsán a végső cél a gazdasági növekedés megőrzése, az idén becsléseik szerint 4 százalék lehet a növekedés.

A legnehezebb évünk várhatóan a jövő esztendőben lesz

- vetítette előre Varga, hozzátéve, 2023-ban 1 százalék körüli növekedéssel kalkulálnak.

Összességében úgy értékelt, hogy a helyzet nehéz, de nem reménytelen Magyarország számára.