Volt kormányhivatali vezető vallott őszintén a NER belső viszonyairól

Honnan van a Fidesznek listája a nyugdíjasokról? Kik lehetnek hivatali vezetők az Orbán-rendszerben?

Varga Zsolt a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője volt, most a HírTV Newsroom című műsorában tálalt ki a NER belső viszonyairól. Szerinte korábban már előfordult, hogy a kormánypárthoz lojális hivatali vezetők átadták nyugdíjasok adatait a Fidesznek, így az sem elképzelhetetlen, hogy a telefonos, Vona Gábort lejárató kampány esetében is ez történt.

„Úgy látom, hogy az államigazgatás olyan szinten átpolitizálódott az utóbbi időben, és annyira bátortalanok az emberek, akik ebben dolgoznak – féltik az egzisztenciájukat – , hogy erre mindenképp fel kellene hívni a figyelmet”

 - így Varga Zsolt.

Miért történik ez?

A Lázár János által beígért bürokráciacsökkentés létszámleépítést jelent a közszférában, ezzel együtt elitcsere is zajlott a hivatalokban, így csak a Fideszhez hű emberek kerülhettek be a vezetésbe. Varga szerint „iszonyatos tisztogatás és elitcsere” zajlott, főleg vidéken.

Elmondása szerint ő nem maradt tétlen, amire lehetősége volt, azt megtette: nyújtott be módosító javaslatokat, a protekcionalizmus miatt az ombudsmanhoz fordult, de levelezett a Miniszterelnökséggel is.

Sok helyre csak olyan emberek kerülhettek be, akik személyes kapcsolatban állnak fideszes politikusokkal. Varga azt is hozzátette, hogy ez mindig így működött, de most sokkal kiterjedtebb a rendszer, már egész családok a részei, lassan tanulni sem érdemes,

„mert egy politikus telefonja sokkal többet ér.”

Hozott egy példát is: Fidesz-közeli vezetők lekérdezték, hogy kik kaptak méltányossági nyugdíjat, ezt a listát később átadták a pártnak, az aktivisták ez alapján felkeresték az érintetteket. Ez válasz lehet arra a kérdésre is, hogy honnan lehet a Fidesznek listája a nyugdíjasokról a telefonos kampányhoz.

A Fidesz megnyerte a nyugdíjasokat?

Varga kifejtette, hogy ezek a tapasztalatok utólag nehezen bizonyítható dolgok, de nagyon fontos jelenségről van szó.

„Ha én ilyen morálisan kifogásolható módon jutok személyes adathoz, akkor a másikat nem vádolom meg azzal, amivel. Korábban a baloldali érzelmű emberek kötődtek a nyugdíjasokhoz, de most úgy néz ki, a Fidesznek sikerült megnyernie őket.”

Ezért most mindent megtesznek, hogy ne veszítsék el az idősek szimpátiáját. A problémát leginkább abban látja, hogy nincs korrekt vita, hanem csak gyalázkodás.

„Ahelyett, hogy vitáznának a nyugdíjról, a reformról és a többiről, belemegy a magyar társadalom egy méltatlan és gyalázatos vitába. És ehhez sajnos gyakran felhasználnak egy elviekben független állami apparátust.”