Végre lehull a lepel a szombathelyi önkormányzat cégeiről?

Manapság sokat lehetett hallani a közérdekű adatigénylések körüli bonyodalmakról. Már az Országgyűlés is foglalkozott a kérdéssel, mivel bárki élhet ezen adatok megismerésének jogával és nyilvános terjesztésével, úgy most az Érpataki Modell Országos Hálózat (ÉMOH) Szombathelyi Bázisa is ezt tette.

Számos, a szombathelyi Önkormányzat tulajdonában lévő cégtől és alapítványtól - és magátol Dr. Puskás Tivadar polgármestertől - kértek ki közérdekű adatot a legkülönbözőbb témákban. Ezeket az adatokat közkincsé kívánják tenni, hogy minden szombathelyi lakos értesülhessen arról, mire is költi az önkormányzat a rábízott forintokat. Kiderült a folyamat alatt, hogy néhány cég jogkövető magatartást folytatva, határidőre teljesítette a kérést, azonban többen, szám szerint tizenegy, megtagadták, - többek közt a polgármester is - vagy hiányosan közölték az adatokat. Az ÉMOH most a bírósághoz fordul annak ügyében, hogy kötelezzék a nem teljesítő cégeket és alapítványokat, valamint az önkormányzatot a jogkövető magatartásra.

„A közérdekű adatkéréseink egyetlen célja, hogy megbizonyosodjunk és tájékoztassuk a szombathelyi adófizető polgárokat arról, hogy Szombathely város önkormányzata, a lakosság teljes megelégedettségére és vagyonának maximális óvása mellett teljesíti - a köz-től kapott felhatalmazása révén - a feladatát” - fogalmazta meg véleményét az Érpataki Modell Országos Hálózata Szombathelyi Bázisának vezetője Szabó János Ferenc, az üggyel kapcsolatban.