Vegzálás belügy módra: a pedagógusoknak álmukból felébresztve is tudniuk kell a NAT-ot

Vegzálás belügy módra: a pedagógusoknak álmukból felébresztve is tudniuk kell a NAT-ot

Kész kabaré, ahogy Pintér Sándorék „rendet” tesznek az oktatásban: lesznek órák, számonkérés és a mobilozást is megtiltják. Nem a gyerekekről van szó, hanem a tanárokról.

Azokról a tanárokról, pedagógusokról, akik felnőtt, képzett, (több)diplomás emberek. Nem a papír számít, ugyanakkor mégiscsak meg lehetne számolni, hogy hány fideszes, milliókat képviselő ül a parlamentben középfokú végzettséggel. Mindeközben a tanároknak se tisztességes bér, se megbecsülés nem jár, de a Belügyminisztériumnak hála most „továbbképződhetnek”.

Belügyminiszter úr kérem, én készültem

Egy új, a pedagógus továbbképzés rendszerétől független képzésen kell részt venniük a tanároknak, tanítóknak és az óvodapedagógusoknak a következő tanévben, hogy „megújítsák” ismereteiket a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban – írja a Népszava. A rendelet-tervezetet a Belügyminisztérium tette közé, amelyben arról van szó, hogy a képzést a köznevelésért is felelős miniszter írhatja elő, aki pedig nem más, mint Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Viktor kipróbált rendőrtisztje.

A tervek szerint a képzést és a számonkérést 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között kell teljesíteni. Ez egy tíz órás távoktatási képzés lesz, amit az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben kell teljesíteni. Az előírás azokra is vonatkozik, akik idén december 31-éig létesítenek új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, ugyanakkor nem vonatkozik a szakképzésben szakmai tantárgyat oktató tanárokra.

Átmennél NAT-ból?

A pedagógusoknak 20 kérdésre kell majd válaszolniuk, ha sikerül legalább 15-re helyesen, akkor a vizsgázó át is ment. Még kétszer lehet próbálkozni, ha elsőre nem ment. Állítólag azért van szükség erre a „képzésre”, hogy

„a pedagógus hivatása gyakorlása során alkalmazott tartalomszabályozókra vonatkozó ismereteit időről-időre megújítsa”. Milyen jó, hogy a Belügyminisztérium ilyen előzékeny. Bizonyára akkor az is lesz, amikor a szintén idén induló teljesítményértékelés során figyelembe veszik ennek a felettébb hasznos képzésnek az eredményét.

Nem lesz itt mobilozgatás

A tervezet a pedagógusok iskolai mobiltelefonhasználatát is szabályozná.

Tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, illetve tanulói felügyelet ellátás során mobilt és minden más infokommunikációs eszközt csak a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatnak.

Kivételnek számítanak az iskolán kívüli programok, vagy ha valamilyen veszélyhelyzet áll elő.

(Címlapkép: MTI/Kovács Attila)