Felelősen gondolkodsz? Akkor nem számíthatsz Orbánékra!

Felelősen gondolkodsz? Akkor nem számíthatsz Orbánékra!

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Az október végi szinten maximálják a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatait – jelentette be Orbán Viktor az év végén. Az intézkedést, mely elég sok magyar háztartást érint, a kormányfő egy Facebook-videóban közölte, ami azért meglepő, mert előző nap ő maga tartotta meg az év utolsó kormányinfóját. Mégsem akkor közölte ezt, egy ilyen „kegyes” állami intézkedés a propagandaminisztérium szerint külön hírt érdemel!

Orbán Viktor nem tud nem kampányolni: féléves lakossági kamatstopot jelentett be

Ahogy azt a tegnapi kormányinfóján beharangozta, Orbán Viktor az országgyűlési választásokra időzítve újabb "népjóléti" intézkedést jelentett be. A közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy féléves lakossági kamatstopot vezetnek be a jelzálog alapú hitelekre. A miniszterelnök közölte: a jövő január elején hatályba lépő intézkedéssel október végi szinten rögzítik a jelzálog alapú hitelek kamatait; ami azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak.

A bejelentés elég nagy pofon a bankszektornak, az OTP-részvények zuhanni kezdtek, hiszen – mivel kompenzációról szó sincs – a befektetők kisebb profitot várhatnak a pénzükért. Na, azért nem kell egyből segélygyűjtő akciót szervezni Csányi Sándoréknak, a pofon hatása valószínűleg abban merül majd ki, hogy kevesebb lesz a kaviáros szendvics a Bankszövetség zsúrján.

Az intézkedés teljesen nyilvánvalóan a monetáris kormányzat szigorító intézkedéseire adott fiskális reakció. (Szépen hangzik, ugye? Magyarra lefordítva: a Magyar Nemzeti Bank követi a nemzetközi pénzügyi trendeket, hogy a forint ne értéktelenedjen el. Legalábbis még jobban ne! Ez természetesen a kamatok emelkedésével jár, a kormány pedig ezt akarja gátolni.) Matolcsy György és Varga Mihály pengeváltásairól mi is többször írtunk már! Legutóbb itt és itt. Ahogy arról is írtunk (például már három éve itt), hogy

a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank többször is a fix kamatozású hitelek felé terelte a bankszektort és a lakosságot is.

Sajnos ez a kommunikációs kampány vérszegény volt, legalábbis az egybites Fidesz-kampányokhoz képest. Pedig ezt kellett volna óriásplakátokon és YouTube-videókon megjeleníteni!

Azok, akik mégis változó kamatozású jelzáloghitelt vettek fel, az elmúlt időszakban a monetáris szigorítás miatt kamatemeléssel szembesültek. Ami a törlesztőrészletek emelkedését is jelenti. Azt azért meg kell jegyezni, ezeket az emelkedéseket nem egyetlen, drasztikus lépésben lépték meg, hanem folyamatosan, legfeljebb negyed százalékpontonként. Pontosan azért, hogy a szektort, beleértve az (adós) ügyfeleket is, ne sokkhatásként érje a kamatemelés.

Így azután akár lehetne is arról vitatkozni,

egy magát jobboldalinak valló (értsd: a piaci folyamatokat lehetőleg inkább szemlélő, csak durva anomália esetén beavatkozó) kormánynak szükséges-e ezt a lépést megtenni

a jelenlegi körülmények között. Álláspontom szerint a döntés – tekintettel a vírushelyzet okozta egzisztenciális bizonytalanságra, a járvány újabb és újabb hullámaira, a SARS-Cov-2 újabb és újabb variánsaira – indokolt volt.

Jó, eddig akár Fidesz-szopkodásnak is tűnhet jelen elemzésem. Ám mégsem az! Mert a magyar társadalomban jelen levő banki adósok jelentős része felelősen gondolkodott. Tudta, hogy

a pillanatnyilag alacsonyabb, de változó kamat a törlesztés növekedésének számára előre nem (vagy csak nehezen) látható kockázatát is magában hordozta.

Ezért ő a magasabb, de fix kamatozású hitel mellett tette le a voksát, csökkentve a saját kockázatát. Az ő terheit azonban senki nem akarja így, a választások előtt csökkenteni.

Az így, felelősen gondolkodó magyar családfő vajon mit érez most? Joggal véli úgy, hogy

legközelebb legyünk inkább felelőtlenek, Állambácsi majd úgyis kihúz a csávából?

Gondolkodása logikus lenne. Joggal érzi magát hátrányosan megkülönböztetve? Igen! És a propaganda csak erősíti ezt az érzést.

Ha Önnek változó kamatozású jelzáloghitele van, kormányt fényező levelet fog kapni a bankjától

Tájékoztató levelet kell küldenie a bankoknak azon ügyfeleik számára, akiket érint a jelzáloghitelekre vonatkozó kormányzati kamatplafon, az erről szóló, Rogán Antal propagandaminiszter által jegyzett kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

A kádári kisember gondolkodása még harminckét évvel a névadó halála után is velünk is van, és ez nem a kisember hibája.

A mindenkori kormányzat felelőssége áll abban, hogy erről az állami csöcsön lógásról meg sem próbálja leszoktatni a magyar társadalmat!

Egy neoszocialista kormány úgy gondolkodik, hogy amíg a posztszocialista embertípus (ez nem világnézetet, hanem szociális helyzetet és ebből fakadó gondolkodásmódot jelent!) ki van szolgáltatva az állam jótékonyságának, addig az az ő szavazója. Egy igazi jobboldali kormányzat azonban épphogy ezzel ellentétesen gondolkodna:

öntudatos, felelősen gondolkodó, így öngondoskodásra képes polgárokká nevelné a társadalom tagjait. Akiken csak akkor és annyira segít, hogy később már ne szoruljanak rá az állami segítségre!

Ja, függőség hiányában nem biztos, hogy az ő szavazója lesz? Azt hiszem, ez lenne egy polgári demokrácia alapja.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}