Törvénybe iktatták a vendégmunkások szervezett magyarországi foglalkoztatását

Törvénybe iktatták a vendégmunkások szervezett magyarországi foglalkoztatását

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentek szerint az Orbán-kormány módosítja a munka törvénykönyvéről szóló törvényt, így megnyílik a hazai munkaerőpiacra az intézményesített folyosó a harmadik országból érkező vendégmunkások előtt.

A vonatkozó 2012. évi I. törvény 214. paragrafusa egy új ponttal egészül ki, létrehozzák a "minősített kölcsönbeadó" jogkört,

"aki harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására jogszabályban foglalt feltételek alapján jogosult".

Tehát a minősített kölcsönbeadónak kinevezett cégek kölcsönözhetnek majd ki erre jelentkező cégeknek külföldi vendégmunkásokat.

Ahogy korábban beszámoltunk, ez eddig csak a koronavírus-járványra hivatkozva volt bevezetve ideiglenes jelleggel, azonban innentől kezdve a munkaerőpiacunk nyitottá válik. 

A nem európai országokból érkezők munkavállalási engedélyeinek száma a 2010-es évek közepén még 10 ezer alatt, 2020-ra pedig már bő 31 ezer volt. Ezenfelül egyre több országból jönnek munkavállalók: 2020-ban 131 szíriai, 194 pakisztáni, 208 nigériai, 426 Fülöp-szigeteki, 630 moldovai állampolgárnak adtak munkavállalási engedélyt. 

A tavaly előtti listát Vietnám vezeti 5140 fővel, Kína 3223 fővel a második, míg Dél-Korea 2563-mal a harmadik helyre került.

Fejenként 60 ezres támogatás jár az ukrán menekülteknek munkát adó cégeknek

Orbán Viktor rendeletet adott ki az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról. A miniszterelnök arról döntött, hogy a kormány az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről 2022.

A kormány nagy számú ukrán vendégmunkást hívott az országba rövid idő alatt: 2015-ben még csupán 71, míg 2019-ben már 26 411 fő volt bejelentve. Számuk 2020-ra 13 410-re mérséklődött, vélhetően a járvány miatt. Az EU-n belülről jövő vendégmunkások száma és aránya viszont csökkent.

Külföldi munkavállalók hazánkban: a képzetlen ukránoknak a legvonzóbb nálunk dolgozni

Úgy tűnik, az elmúlt négy esztendőben csábítóbbá vált a magyar munkaerőpiac, hiszen 2016 óta megötszöröződött hazánkban a dolgozó külföldiek száma. S ugyan sokan veszítették el állásukat a vírushelyzet miatt, a kormány ez idáig mégsem hozott olyan intézkedéseket, amik jobban ösztönöznék a munkaadókat aziránt, hogy magyarokat alkalmazzanak.