Egy nőt agyonlőttek, 78 ember megsebesült a venezuelai tüntetéseken

Egy nőt agyonlőttek, 78 ember megsebesült a venezuelai tüntetéseken

A venezuelai fővárosban szerdán meghallgatásra talált Juan Guaidó ellenzéki vezető felhívása, hogy az emberek vonuljanak az utcákra, kikényszerítve Nicolás Maduro elnök távozását a hatalomból, a számos sebesülést és egy halálos áldozatot követelő összecsapások ellenére azonban semmi sem utal arra, hogy fordulat következett volna be az egyre inkább politikai patthelyzetnek tűnő válságban.

Egy nappal a hadsereg átállítására tett, kudarcba fulladt kísérlete után Guaidó Venezuela történetének legnagyobb tüntetésére szólított fel, és egy Twitter-üzenetében azt állította, hogy venezuelaiak millió özönlöttek az utcákra a Maduro elnök elmozdításának végső szakaszában.

Híveihez beszélve Guaidó ismét felszólította a hadsereget, hogy forduljon Maduro ellen, és azt hangoztatta, hogy tárgyalni fognak a katonákkal, hogy csatlakozzanak ügyükhöz. A magát januárban államfőnek kikiáltó ellenzéki vezető munkabeszüntetéseket is bejelentett, amelyek szavai szerint csütörtöktől kezdve általános sztrájkba fordulhatnak.

A Todo Noticias argentin tv-csatorna híradása szerint a La Carlota légi támaszpont közelében, ahonnan Guaidó mozgósítani próbálta híveit, a tüntetők megpróbálták ledönteni a kordonokat és behatolni a bázisra.

Késő délutánra azonban a fővárosi tüntetők jelentős része hazatért, miközben a Nemzeti Gárda katonái könnygázzal oszlatták a kitartóbb tüntetőket, és a Reuters hírügynökség egy videófelvétele szerint egy sebesült tüntetőt mentőautó vitt el. Helyi jogvédő csoportok közlése szerint egy fiatal nő életét vesztette a kórházban, miután fejlövés érte őt az egyik caracasi összecsapásban. Halálának hírét Guaidó is megerősítette.

Az ellenzéki többségű parlament egyik képviselőjének közlése szerint a caracasi összecsapásokban szerdán legalább 78 ember sebesült meg, és mintegy 90 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok. A Miranda állambeli Manuela Bolívar szavait a VPItv televízió idézte.

Miközben tovább fokozódott a feszültség szerdán az egymást kölcsönösen beavatkozással vádoló Egyesült Államok és Oroszország között, a venezuelai hadsereg vezetése jelek szerint továbbra is kitartott a Hugo Chávez 2013-as halálát követően hatalomra került Maduro elnök mellett.

Putyin beszélhette le Madurót a menekülésről | Alfahír

Kedden új szakaszába lépett a Venezuelai válság, mikor az ellenzék vezére Juan Guaidó felszólította a hadsereget, hogy támogassa őt, a kormányellenes tüntetéseken pedig erőszak tört ki. Ugyan sok alacsonyabb rangú katona átállt az ellenzékhez és többen Kolumbiába és Brazíliába dezertáltak, a legfelsőbb katonai vezetés továbbra sem mutatja jelét, hogy magára hagyná Madurót és a védelmi miniszter is leszögezte, hogy a fegyveres erők továbbra is megvédik az alkotmányt és a „legitim hatóságokat".

Maduro a nap folyamán egy nagyobb tömeg előtt tartott május 1-jei beszédében azt állította, hogy a katonák elutasították Guaidó puccskísérletét. Egyúttal ismét azzal vádolta ellenzékét, hogy polgáráborút akarnak kirobbantani, és ígéretet tett arra, hogy börtönbe vetik és bíróság elé állítják a John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által koordinált puccskísérlet felelőseit.

"Tegnap árulók egy maroknyi csoportja a jobboldali puccsisták által felbujtva, megpróbálta átvenni a hatalmat (...) Azóta követségről követségre menekülnek, az igazságszolgáltatás körözi őket, és hamarosan börtönbe kerülnek árulásukért és bűntetteikért"

- hangoztatta az államfő.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a keddi felkelés kudarca nyomán Guaidó szövetségese, a jobboldali Népakarat pártot vezető Leopoldo López a caracasi spanyol nagykövetségen kapott menedéket, az ellenzék oldalára átálló 27 katonát pedig a brazil nagykövetség vett védelmébe.

(MTI)