Trump egy ellenzéki vezetőt ismert el Venezuela elnökeként, Madurót megpróbálják félreállítani

Rendszerváltás?

Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában.
A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága. Juan Guaidó a szerdai tünetések során, Caracasban nyilvánította magát az ország ideiglenes elnökévé.

Azóta Kanada is bejelentette, hogy Guaidót tekinti Venezuela elnökének, valamint a davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó brazil, kolumbiai, perui, ecuadori és Costa Rica-i elnök találkozójuk után bejelentette: elismerik Guaidót Venezuela elnökének. Mario Abdo Benítez paraguayi elnök is támogatásáról biztosította az ellenzéki vezetőt, akit Venezuela megbízott elnökének nevezett. Sebastian Pinera chilei elnök szintén elismerte Guaidót.

Pompeo: Madurónak félre kell állnia

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt szerdán, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében.

A venezuelai hadsereget és biztonsági erőket pedig arra szólította fel, hogy védjék meg a civil lakosságot, és támogassák a demokráciát.