"Veszélyes ágyszám-csökkentés következik"

Rig Lajos és Dr. Lukács László György egészségügyi, kulturális, közalkalmazotti, szociális és pedagógusi szakszervezeti képviselőkkel találkoztak Veszprémben pénteken.

Dr. Lukács László György elmondta, a pénteki veszprémi szakszervezeti  találkozó a lakossági konzultációt előkészítő szakmai konzultáció jegyében zajlott, ahogyan a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetésével megtartott egyeztetés is ezt a célt szolgálta.

Hangsúlyozta: azért fontos a szakmai konzultáció, mert bár világosak melyek a legégetőbb problémák az egészségügyben, mégis a dolgozók, a szakmai szervezetek, tudományos műhelyek tudják a leghatásosabb ellenszerét is a problémáknak, így ezeket egy magára valamit is adó pártnak meg kell hallgatnia és meg is kell értenie. Az elmúlt időszakban a kormány oldaláról ez hiányzott, mintha se látni sem hallani sem érteni nem akarnák a problémákat az egészségügyben.

Rig Lajos kiemelte, a szakmai egyeztetés nagy részét a krónikus belgyógyászati és ápolási ágyaknak az egészségügyi rendszerről való leválasztásához köthető kormányzati törekvés, és az ezzel kapcsolatos intézményi és dolgozói aggályok töltötték ki. A várhatóan 18.000 ágy kisöprése az egészségügyi rendszerből a dolgozók körében is bizonytalanságot okoz, és az intézményvezetők már előre tartanak az egészségügyi és szociális funkciók felülről erőltetett leválasztásától. Komoly dolgozói problémákra kell készülnie a két ágazatnak, ha a Kormány nem változtat hozzáállásán.

Mint megállapította: hogyha Veszprém megyében végbe megy a szociális ágazat részére az ápolási és a krónikus belgyógyászati ágyak átadása, akkor a funkcióváltó kórházak, mint Tapolca és Zirc végnapjaikat fogják élni. Aláhúzta, az ápolási és krónikus átszervezéssel e két intézmény kórházi funkcióját és, ami maradt belőle, el fogja veszíteni és egy járóbeteg szakrendelővé minősül át.

A képviselő zárásként úgy fogalmazott:  "Veszélyes ágyszámcsökkentés elé néz az egészségügy és a kis kórházak zöme is, amely borús jövőt tartogat a számukra" - olvasható a 8300.hu tudósításában.