Szakemberek szerint igen, a miniszter szerint nem szorul megmentésre a balatoni viharjelzés

Szakemberek szerint igen, a miniszter szerint nem szorul megmentésre a balatoni viharjelzés

A balatoni viharjelzés nem szorul megmentésre – közölte dr. Nagy István agrárminiszter a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anitának adott írásbeli válaszában. Az ellenzéki politikus eredetileg Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte az eddigi ellentmondásos nyilatkozatok miatt, helyette válaszolt második alkalommal is ugyanaz a miniszter.

A balatoni viharjelzés megmentésének ügye mögött az áll, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által működtetett siófoki obszervatórium közvetlen szomszédságában lévő telekre érvényes építési engedélyt adtak ki egy ötszintes apartmanházra, ugyanakkor az OMSZ és más kritikusok –köztük az építkezés megakadályozásáért éhségsztrájkot is folytató Potocskáné - szerint az épület megzavarná a pontos méréseket, ezzel vihar esetén emberéleteket veszélyeztetve a Balatonon.

A beruházás ellen tiltakozott többek között a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Siófok város polgármestere, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Balatoni Fejlesztési Tanács és civilek is – mutat rá írásbeli kérdésében Potocskáné.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy korábbi kérdésére Orbán Balázs államtitkár úgy fogalmazott: „Semmilyen életre, egészségre veszélyes tevékenység nem valósulhatott meg ott eddig sem, és nem is fog megvalósulni.”

Az állam tudja megakadályozni a veszélyes bizniszt

A jobbikos politikus szerint a jogerős építési engedélyt követően már csak egyetlen eszköz maradt az állam számára, hogy megakadályozza az építkezést: az, ha kisajátítja a területet.

„Mivel a tulajdonos érvényes építési engedéllyel rendelkezik, és bármikor megkezdheti az építkezést, mi úgy látjuk, hogy jelenleg, aki a legtöbbet teheti ebben az ügyben, az a magyar állam, mégpedig azzal, hogy kisajátítja a területet. És ha már kisajátítja, kérjük, adja vissza azoknak, akiket valóban megillet: a magyar embereknek, a horgászoknak, a fürdőzőknek, hogy szabadon használhassák, és végre jó célt szolgáljon a földterület.”

Tehát a Jobbik alelnöke a kisajátítást szeretné elérni, ugyanakkor az agrárminiszter válaszából az olvasható ki, hogy ezt nem fogják megtenni, hiszen mint fogalmazott:

A balatoni viharjelzés nem szorul megmentésre.

Nagy István miniszter válaszában emellett egy képzavar is megjelenik. Potocskáné elsősorban a viharjelzés védelme miatt akarja elérni a kisajátítást, a földterület későbbi civil használatának lehetőségét csak mellékesen jegyezve meg. Ehhez képest a tárca vezetője válaszában azt írta,

„kisajátítással csak a törvényben meghatározott közérdekű célból, feltételekkel és módon lehet élni, teljes, azonnali és feltétlen kártalanítás mellett. Az Ön által említett rekreációs célokat a törvény nem nevesíti”.

Ez alapján a miniszter szerint rekreációs célok miatt, így a horgászok és fürdőzők kedvéért nem lehet kisajátítani egy területet. Csakhogy teljesen nyilvánvalóan nem is ez a fő cél, hanem az építkezés megakadályozása, hogy az ötszintes épület ne zavarja meg a biztonsági berendezések működését. A furcsa, és talán szándékos félreértéstől eltekintve a miniszteri válaszban érvek sem szerepeltek amellett, hogy miért nincs szükség a viharjelzés megmentésére, ehelyett Nagy István arról irt, hogy az OMSZ más tavakon is kiváló munkát végez. Ez szintén nem tartozik a siófoki obszervatórium ügyéhez.

Érdekesség, hogy a mai szabályozások szerint már nem is lehetne mérőbázisok 60 méteres körzetében építkezni, de mivel ebben az esetben az engedélyezési folyamat az adott kormányrendelet megalkotása előtt indult el, a rendelet erre még nem vonatkozik. Szintén figyelemre méltó körülmény, hogy több évtizedes mérési adatsorok válhatnak használhatatlanná, ha megváltoztatják a mérőállomás környezetét. Ehhez képest a miniszter szerint nem kell az államnak beavatkoznia, pedig lényegében a saját kormányrendeletüket kerülik meg egy jogi kiskapuval a beruházók.