A Völner–Schadl-ügy alapján a Jobbik állami ellenőrzés alá vonná a végrehajtásokat

A Völner–Schadl-ügy alapján a Jobbik állami ellenőrzés alá vonná a végrehajtásokat

Véget kell vetni a végrehajtóbiznisznek!

– sürgette Lukács László György az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában. A Jobbik frakcióvezetője úgy látja, az elmúlt hetek megmutatták, hogy a Magyar Orvosi Kamara jogköreinek csorbítása kapcsán a kormánypártok gyorsan tudnak reagálni, míg a Schadl–Völner-ügyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar tekintetében ez már nem mondható el.

Lukács szerint ez a vesztegetési ügy minden idők legnagyobb kormányzati botránya hazánkban, és ebben az igazságügyi tárca is nyakig érintett.

Lukács arra világított rá, hogy a végrehajtói rendszer javításra szorul. Arra is kitért, hogy a rendszer fideszes megszervezésében figyelemre méltó, hogy 2021-ben már több mint 700 ezerre nőtt a végrehajtók száma. Kiemelte, egy-egy ilyen végrehajtói praxis százmilliós bevételt biztosított, jelentős visszaosztásokkal. Emlékeztetett, nemrég kiderült, hogy a jobbikos Nunkovics Tibor akkori országgyűlési képviselőt is próbálták besározni Völnerék. 

A Jobbik frakcióvezetője korábbi pozitív példák alapján kijelentette:

újra állami ellenőrzés alá kell vonni a bírói végrehajtást Magyarországon.

Aláhúzta, hogy az ügy óta világos, hogy a végrehajtói kar tagjai elvesztették legitimitásukat, a bizalmat, és fel kell számolni az intézményesített korrupciót, amelyre ez a bűnszervezetté vált rendszer épül.

Répássy Róbert államtitkár erre reagálva arról beszélt, hogy a Schadl–Völner-ügyben még folyik a büntetőeljárás, annak részleteiről így nem ejtett szót. Végül a kormánypárti politikus azt kérte, ha van a Jobbiknak új törvényjavaslata a végrehajtói törvény kapcsán, azt terjesszék be.

Ezt megelőzően napirend előtt vitáztak a parlamenti patkóban a kormánypárti Kocsis Máté és Simicskó István által benyújtott, "Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról" című határozati javaslatról. A Fidesz ezáltal ismét bevetette az egyik jól ismert és többször sikerrel használt fegyverét a parlamenti ellenzékével szemben; ezúttal a békéről nyújtottak be egy országgyűlési határozatot, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a védelmébe vett, az ellenzéki frakciók felszólalói pedig az általuk vitatott részek módosításáról igyekezték meggyőzni a kormányt.

A Fidesz–KDNP képviselői egyébként ismét leszavazták a Schadl–Völner-ügy parlamenti vizsgálóbizottságának felállítását az Igazságügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén; így nem kerül az Országgyűlés elé az ellenzék határozati javaslata, ami Varga Judit politikai felelősségét is vizsgálta volna.