Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij, a Fehér Házban találkozik Joe Bidennel

Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij, a Fehér Házban találkozik Joe Bidennel

Az ukrán elnöknek ez lesz az első külföldi útja az ukrajnai háború kezdete óta.

Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, ez lesz az első külföldi útja az ukrajnai háború kezdete óta - írta közleményében a Fehér Ház.

Az MTI szerint Zelenszkijt Joe Biden amerikai elnök fogadja a Fehér Házban, majd az ukrán elnök beszédet mond az amerikai kongresszus előtt - tájékoztatott Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő.

A nap folyamán egy közös sajtótájékoztató is várható.

A tisztségviselő hozzátette: az amerikai elnök újabb komoly segélyt jelent be Ukrajnának.

Nem hivatalos értesülések szerint az 1,8 milliárdos segély része lesz egy nagy hatótávolságú Patriot rakétarendszer.

Zelenszkij látogatása megerősíti, hogy az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges - szögezte le Karine Jean-Pierre.

Az ukrán elnök szerda reggel a Twitteren azt írta: már úton van Washington felé, hogy "megerősítse Ukrajna védelmi és ellenálló képességét". Hozzátette: a Kijev és Washington közötti együttműködésről fog tárgyalni az amerikai elnökkel, beszédet mond a kongresszusban, illetve több kétoldalú találkozón vesz részt.

Zelenszkij látogatása az amerikai és az ukrajnai vezető december 11-i telefonbeszélgetése során vetődött fel, és a Fehér Ház három nappal később már el is küldte a hivatalos meghívót. Az ukrán elnök pénteken fogadta el a meghívást, és a látogatást vasárnap erősítették meg - mondta el egy amerikai kormányzati forrás.

Az út megszervezése biztonsági okokból teljes titokban zajlott.

Zelenszkij az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta nem hagyta el hazáját, és csak videoüzeneteken keresztül jelentkezett be különféle fórumokon.

A jelenlegi az ukrán elnök második látogatása a Fehér Házban Biden beiktatása óta. Az amerikai elnök legutóbb 2021 nyarán fogadta az ukrán vezetőt.