Vona Gábor: a Jobbik a lelkiismerete szerint fog szavazni

"A letelepedési kötvényügyletnek így is, úgy is vége, ez most már egy menthetetlen ügylet".

Vona Gábor hangsúlyozta, pártja támogatja az alaptörvény módosítását, de csak abban az esetben, ha az megszüntet és kizár "mindenféle betelepítést" Magyarországon.

Az ellenzéki pártelnök a letelepedési kötvényre utalva elmondta, arra az egyszerű kérdésre kell választ adni, hogy mi a fontosabb,

"a gazdag migránsok pénzéből a kormány közelébe érkező profit"

vagy pedig az ország "valódi biztonsága".

A Jobbik elnöke ugyanakkor egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elhangzottakkal, amikor a kormányfő az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte:

"beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz".

A Jobbik a lelkiismerete szerint fog szavazni, számára az ország biztonsága a legfontosabb, ezért a párt szeretné az alaptörvény-módosítást, ám csak akkor, ha az nem félmegoldás - közölte Vona Gábor.

Kifejtette, a letelepedési kötvény gazdaságilag indokolhatatlan, az ország biztonsága szempontjából pedig veszélyes, a "terrorizmusnak kiskaput jelentő", "korrupt konstrukció", kivezetése ezért nem tűr halasztást. Vona Gábor szerint a szerdai kormányülés óta "zavar" van a kabinetben, az elmúlt két napban több, egymással ellentmondó nyilatkozatot tett Orbán Viktor kormányfő, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ebben az ügyben.

Arról, hogy a letelepedési kötvény üzletága mennyire jó vagy rossz, nem a Jobbik-frakciót kell győzködni, hanem az embereket - vélekedett Vona Gábor, hozzátéve, meggyőződése szerint a letelepedési körvény intézményét a magyar társadalom "elsöprő többsége" elutasítja.

Vona Gábor úgy fogalmazott: arra kéri a kormányfőt,

"hogy ne kezelje személyes ügyként (...) ezt a jelenlegi helyzetet, a letelepedési kötvényügyletnek így is, úgy is vége, ez most már egy menthetetlen ügylet."

Hozzátette, amennyiben megszűnnek a letelepedési kötvények, az elmúlt három évre visszamenőleg meg kell vizsgálni gazdasági hasznosságukat, a korrupció gyanújának lehetőségét, valamint a miattuk keletkezett esetleges biztonsági réseket.