Keményet üzent a románoknak december elsején Vona Gábor

Nem fideszes jókívánság. 

A 99 éve elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat évfordulójára emlékeztetett pénteki Facebook-bejegyzésében Vona Gábor. 

Miközben a Fidesz azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak az évfordulóval, a KDNP-s Hollik István pedig még sok sikert is kívánt a román nemzeti ünnep alkalmából, a Jobbik a magyaroknak és más nemzetiségeknek akkor tett ígéretek betartását követelte. Szávay István képviselőtársam a román nagykövetség előtt, erdélyi magyar barátaink pedig szülőföldjük magyar városainak főterein feszítették ki a gyulafehérvári határozat szövegét és követeltek teljes nemzeti szabadságot.

 - mutat rá a pártelnök. 

Románia a mai napig sem biztosította a szabadságot a magyarok számára

A Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője Erdély 99 éve történt elcsatolásának évfordulójához közeledve arra szólította fel a román államot, hogy tartsák be az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett ígéreteket és az ott élő magyarok számára biztosítsák a nemzeti szabadságot. Mindeközben a magát nemzetinek valló kormánypárt képviselői azt sem tudták miről szól a románok holnapi ünnepe.

Vona Gábor leszögezi azt is, hogy

"A Jobbik-kormány 2018-tól a magyar külpolitika legfontosabb céljai közé emeli az autonómia kivívását."

Augusztusban a Jobbik programjának sarkalatos vállalásait taglaló "Vona 18" sorozat keretében tartott sajtótájékoztatón a pártelnök azt mondta, az önrendelkezés kiharcolása nem egy XX. századi sérelmi politika, hanem egy XXI. századi, európai szellemiségű felvetés, amely egy történelmi ígéret megvalósítását jelenti a magyarok számára.

Igazi autonómiaharcot ígért be Vona Gábor 2018 utánra

Vona Gábor egy 2018-ban felálló Jobbik-kormány kapcsán tette meg újabb vállalását. A tizedik ilyen pont a határon túli magyarság önrendelkezési törekvéseinek újraalapozását jelenti, avagy a Jobbik hivatalosan is felvállalta, hogy minden korábbinál komolyabb eszközökkel harcolná ki az autonómiákat. A Fidesz kihívópártjának miniszterelnök-jelöltje azt mondta, az önrendelkezés kiharcolása nem egy XX.

Elismerte, hogy a szocialista-liberális kormányokhoz képest az Orbán-kormány valóban előrelépést jelentett e téren, ám ez még mindig kevés, és rendszerszinten nem történt áttörés a nemzetpolitikában. Hozzátette az probléma, hogy a kormány a közösségeknek nagy ígéreteket tesz, de a politikai tárgyalásokon, kétoldalú üléseken már elhagyják az önrendelkezési kérdéseket.