A Facebook letörölte Vona Gábor bejegyzését a legnézettebb Orbánnal szembeni csörtéjéről

2,4 milliós nézettségű videójáról szóló posztját törölték le.

Az ütős parlamenti felszólalásról készült 2017. februári felvételt Vona Gábor szombaton posztolta újra, mint a legnézettebb ilyen vitát – az Orbán Viktornak címzett beszéde ugyanis 2,4 milliós nézettségnél jár a Facebookon.

Orbán Viktor ezen akadt ki annyira, hogy érdemi válaszok helyett homoszexualitással vádolta meg Vonát:

Ugyanakkor ma már nem található meg Vona oldalán a szombati bejegyzés. A Facebook ilyen törléseket a közösségi alapelvek és szabályok megsértéséért tehet meg, de kérdés, hogy egy régebbi, parlamenti felvétel újraposztolása miért tartozott volna ebbe a körbe. Úgy tudjuk, már felvették a kapcsolatot a Facebook szerkesztőivel, hogy kiderüljön a törlés oka.

A Facebook szabályai egyébként lehetőséget adnak arra, hogy a felhasználók úgynevezett „jelentést” tegyenek a közzétett tartalmakról, ha azok szerintük sértik a közösségi oldal szabályait. Amennyiben ilyen jelentésekből komoly mennyiség érkezik be, a Facebook elérhetetlenné teheti a kifogásolt tartalmat, ez pedig rendszerszintű visszaélésekhez is vezethet: például fizetett felhasználók szervezetten jelenthetnek egy számukra nem szimpatikus tartalmat, akár a politikai cenzúra fegyverévé alakítva ezt az alapvetően pozitív védelmi funkciót.

Természetesen nem jelenthető ki, hogy ilyen támadás állt a törlés hátterében, de annyi biztos, hogy a Fidesznek és a habonyi médiahadviselésnek annyira lehet kellemes egy 2,4 milliós nézettségű Vona-felszólalás, mint Gyurcsány Ferencnek, ha az Őszödi beszéd bakelites díszkiadását kapja Dobrev Klárától karácsonyra.

Amint kiderül, hogy a Facebooknak milyen problémája volt a videóról szóló bejegyzéssel, beszámolunk róla.