Washingtoni ukázra nem lehet szobra Hómannak

A z Egyesült Államok nyomásgyakorlásának döntő szerepe volt abban, hogy Székesfehérváron nem állíthatták fel a Hóman-szobrot - nyilatkozta Obama.

Az Index cikke szerint Obama beszédének középpontjában a palesztinok elleni emberi jogi sértések, a közel-keleti biztonsági helyzet, Netanjahu bel-és külpolitikájának veszélyei a világszerte erősödő antiszemitizmus állt. Leszögezte, hogy politikájának nagyon fontos prioritása a „globális antiszemitizmus” elleni küzdelem. Példaként pedig Magyarországra hivatkozott, ahol az USA világossá tette a kormány számára, hogy nem tűri a zsidóellenességet.

„Ezért történt, hogy amikor egy II. világháborús antiszemita vezetőnek Magyarországon szobrot akartak állítani,

élen jártunk a kormány meggyőzésében, hogy változtassanak ezen.

Ez nem egy mellékes epizód az amerikai-magyar kapcsolatokban, ez számunkra a jó kapcsolat fenntartásának központi kérdése, és ezt közöltük is” - közölte az elnök.


 

A jeles történész, kultuszminiszter és országgyűlési képviselő szobrát a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány szerette volna felállítani Székesfehérváron. Első körben a városi közgyűlés elfogadta a tervet, ám a baloldali tiltakozásnak (és ezek szerint a washingtoni nyomásnak) engedve végül elálltak az alkotás létrejöttének pénzügyi támogatásától. Cser-Palkovics András polgármester pedig arra kérte a civil szervezetet, hogy "az ország és a város érdekeit szem előtt tartva" „gondolja át a szobor felállítását.”

Obama tegnapi szavainak fényében már érthetővé válik

az „ország érdekeinek” emlegetése egy szimbolikus helyi ügy kapcsán.

Elvégre, ha Uncle Sam összevonja a szemöldökét, akkor alapvető nemzeti érdek, hogy töredelmesen megvalljuk bűneinket, és visszatérjünk a helyes, demokratikus útra.

Biztosak lehetünk benne, hogy az amerikai diplomácia már gőzerővel dolgozik

az Észtországban és Litvániában állított SS emlékművek, vagy az ukrán szélsőjobbos vezér Sztyepan Bandera Lvivben, illetve a kárpátaljai náci vezető, Avgusztin Volosin Ungváron álló szobrának eltávolításáért is.

Vagy nem. Már csak azért sem, mert Washingtonban is tisztában vannak azzal, hogy, ha ezekben az országokban próbálkoznak azzal, hogy az Nagy Víz túlpartjáról diktálják a nemzeti emlékezetet, aligha lenne olyan könnyű dolguk, mint nálunk.

Visszautasítottuk, majd teljesítettük

Ha eddig még nem lett volna elég abszurd az ügy, megszólalt a miniszterelnök sajtófőnöke is. Havasi Bertalan elismerte, hogy „valóban volt ilyen amerikai kormányzati nyomásgyakorlás”, ám ezt szerinte „Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasította”

Majd dörgedelmesen hozzáteszi: „A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.”

Már csak az a kérdés,

mi lett volna, ha a kormányfő enged a washingtoni követelésnek, ha ilyen az, amikor „a leghatározottabban visszautasítja”?