Wiesenthal Központ: New Yorkban ne olvassanak fel Wass Albertet

Mark Weitzman, az amerikai Wiesenthal Központ igazgatója nyilatkozatban szólított fel arra, hogy ne olvassanak fel Wass Albert műveket a New Yr Házbork-i Magyaan. 

Wass Albertet a kolozsvári népbíróság 1946. március 13-án távollétében halálra ítélte - apjával együtt - „háborús bűnökért és gyilkosságért, egy koncepciós perben.

A nyilatkozat idézi Randolph Braham történészt, aki szerint Wass fasiszta kollaboráns és antiszemita személyiség volt. Wasst „nem dicsőíteni, hanem elítélni kell” - írja a szombat.org által ismertetett közlemény.

Magyarországon indult el az a kezdeményezés, hogy Wass írásaiból egyszerre több helyszínen 24 órás felolvasást tartsanak. 2014-ben már 48 helyszínen méltatták az írót, és olvasták műveit.

Idén, február 20-án került sor a nyolcadik felolvasásra, amelyhez két amerikai helyszín is csatlakozott; a New York-i Magyar Ház és a Los Angeles-i Hungarian Cultural Alliance nevű csoport.

A Ház idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, és ott már korábban is volt Wass felolvasó est, sőt Takaró Mihály budapesti irodalomtörténész 2013-ban előadássorozatot tartott több antiszemitizmussal megvádolt íróról, Nyirő Józsefről, Tormay Cécilé-ről és Wass Albertről is.

A Wiesenthal központ kiemeli, hogy a Wass-rendezvényhez a magyar kormánynak ugyan nincsen köze, de fontos lenne, ha elítélné azt, hiszen 2015-ben Magyarország látja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA, International Holocaust Remebrance Alliance) elnöki tisztét.

Romániában 2010-ben eljárás indult a felolvasások ellen, több amerikai politikus is bírálta a magyar kormány „Wass kultuszát”.

"Mert amiképpen ti cselekedtek egymással, azonképpen cselekszik az Úr is tiveletek." - (Wass Albert)

Wass Albertet a kolozsvári népbíróság 1946. március 13-án távollétében halálra ítélte - apjával együtt - „háborús bűnökért és gyilkosságért, egy koncepciós perben.

Először Sopronba utazott, majd 1951-ig Németországban, Bleichbachban, később Hamburgban élt. Onnan négy fiával, 1951. szeptember 21-én az amerikai hatóságok megfelelő vizsgálatainak lefolyása után (egészségügyi, illetve hatósági vizsgálatok) az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol nyugdíjaztatásáig a Floridai Egyetemen a nyelvi laborban dolgozott.

Az amerikai hatóságok az 1980-as évektől vizsgálták múltját, neve rajta volt az amerikai Igazságügy-minisztérium kétszáz nevet tartalmazó listáján, amelyen a háborús bűnökkel megvádolt, de el nem ítélt,  később amerikai állampolgárságot szerzett személyeket tartották nyilván. A román hatóságok többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után, nem kellő megalapozottságára hivatkozva elutasította a kérelmet.

Turcsány Péter: Féltő nagyapára leltünk c. életrajzi művében azt írta: "A Securitate, a román titkosrendőrség többször tett kísérletet az író megfélemlítésére, elhallgattatására, sőt megöletésére", mi több  "1985 őszén „Securitate-terroristák” bizonyítottan gyilkossági kísérletet követtek el Wass Albert ellen a clevelandi Holiday Inn Hotelban, amely csak az INTERPOL jól-értesültsége és bűnmegelőző munkája miatt hiúsult meg."

Wass 1998-ban öngyilkos lett. 2007-ben egyik fia próbálkozott perújrafelvétellel, de a román bíróság ezt elutasította.

A határokon átívelő maratoni felolvasás péntek este indult, szombaton zárult. Nemcsak New Yorkban, de Los Angelesben is megtartották a rendezvényt, ahogy Magyarországon is, például Sátoraljaújhelyen.