Z. Kárpát Dániel: A magyar dolgozók lakhatását kellene támogatni, nem az ázsiai migránsmunkásokét

Z. Kárpát Dániel: A magyar dolgozók lakhatását kellene támogatni, nem az ázsiai migránsmunkásokét

Az Orbán-kormány fejenként akár több milliárd forinttal támogatja harmadik világbeli vendégmunkások lakhatását. A Jobbik-Konzervatívok szerint ezt inkább a magyar családokra kellene fordítani. A fideszes államtitkár bevallotta, hogy többszázezer migránsmunkást akarnak behozni.

Pártállástól függetlenül az emberek nagytöbbségét irritálja az, hogy akárhol is tart az életpályáján, a keresetének egy nagy hányadát kell lakhatásra költenie – szögezte le szerdai parlamenti felszólalásában Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke. Rámutatott: Budapesten már 230-240 ezer forint körül mozog az átlagos havi lakbér. Eközben a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását megszüntette, a lakhatási cafetériát pedig lecsökkentette a Fidesz-kormány.

Miközben fuldokolnak a magyar családok a lakhatási költségekben, addig a kormány 24 milliárd forintot költött kormány az adófizetők pénzéből 61 munkásszálló létesítésére, bővítésére, fejlesztésére. Ezek jellemzően magyarok épültek, de egyre nagyobb arányben a harmadik világ, ázsiai migránsmunkásai foglalják el őket.

A jobbikos képviselő egy óriási igazságtalanságra hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban: miközben a jellemzően távol-keleti multik a magyaroknak csak fizetést adnak, az ázsiai migránsmunkásoknak viszont fizetik a lakhatási költségeit és az élelmezését. Szerinte ez hosszú távon fenntarthatatlan és elfogadhatatlan. Hozzátette: vérlázító, hogy ráadásul a magyar adófizetők finanszírozzák ezt a munkásszállóépítéseken keresztül.

Z. Kárpát Dániel szerint ebből a 24 milliárd forintból rengeteg magyar munkavállaló lakhatását lehetett volna támogatni. A nyírbátori munkásszálló példáját hozta fel, ahol több mint 113 millió forint volt a támogatási összeg és 114 férőhelyet alakítottak ki újonnan. Ez azt jelenti, hogy fejenként 991 ezer forint maradt volna a magyar munkavállalók lakhatásának támogatására, ami havi szinten leosztva 82 ezer forintnak felel meg – mutatott rá az ellenzéki politikus. A 100 férőhelyes ferencvárosi munkásszálló esetében a 280 millió forintos állami támogatásából már 2,8 millió forint jutott volna a magyar munkavállalók támogatására. Ebből egy éven keresztül ki lehetett volna fizetni egy budapesti albérletet – emelte ki.

Mi éri meg jobban nemzetstratégiai szempontból? Ázsiai migránsmunkások finanszírozása magyarok családok befizetéseiből, vagy pedig a magyar családok befizetéseiből magyar családok boldogulásának a finanszírozása?

A Jobbik-Konzervatívok alelnöke mindenképp az utóbbi mellett teszi le a voksát. A munkásszállóépítésekből látszik, hogy van költségkeret a lakhatási támogatásra – szögezte le. Szerinte csak az a kérdés, hogy a kormány hajlandó-e felfüggeszteni a vendégmunkásszállók építését, és ezeket az összegeket a magyar családok lakhatásának támogatására fordítani.

A fideszes államtitkár ismét megerősítette, hogy többszázezer migránsmunkás behozatalán dolgoznak.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta: Magyarországon 4,7 millió munkavállaló van, de közöttük nincs annyi külföldi munkás, hogy párhuzamos társadalomról lehetne beszélni. Gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság van, így munkaerőhiány van az országban - mutatott rá. Úgy vélte, ahhoz, hogy a gazdaság megfelelő fejlődési ütemet érhessen el, munkaerőre van szükség, feltehetően néhány százezer külföldi munkavállaló befogadására szükség lesz, de ez még mindig nem közelíti meg a 4,7 milliót.

(Címlapkép: Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. október 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd)