Z. Kárpát Dániel: Nem külföldről kell vendégmunkásokat importálni, hanem a magyarokat kell hazacsábítani

Z. Kárpát Dániel: Nem külföldről kell vendégmunkásokat importálni, hanem a magyarokat kell hazacsábítani

Sok magyar a devizahitel vagy az őrületes albérletárak elől menekült külföldre, és Magyarország helyett kint alapított családot. Őket import vendégmunkásokra cserélné le a kormány, pedig a lakhatási válság megoldása ott van az asztalon, csak politikai akarat kell hozzá és szándék – hangsúlyozta a Jobbik-Konzervatívok alelnöke.

"Az elfogadott költségvetést követően a kormánypárti képviselők nyilván meg fogják dicsérni magukat, ugyanakkor fel kell, hogy hívjam a figyelmüket, hogy a költségvetésből hiányzik a magyar jövő, példának okáért a normális béreket célzó intézkedések, és a magyar fiatalok számára olyan üzenetek, amik egy tisztességes, szebb jövő irányába mutatnak " – vezette be napirend utáni felszólalását Z. Kárpát Dániel pénteken az Országgyűlésben.

Évek, mondhatnám évtizedek óta hiányzik egy állami szinten megszervezett bérlakás program, de nem jelenik meg a magasabb bérek, a jobb élet reményében külföldre költözött magyarokat hazacsábító intézkedések sem ebben a költségvetésben.

– mondta a jobbikos politikus.

Rámutatott: a lakhatás luxusnak számít Magyarországon, mert a fizetésekhez képest itt a legdrágább kifizetni egy albérletet egész Európában. Budapesten átlagosan már 225 ezer forint egy albérletnek a díja – magyarázta. A már csak a bolgár fizetéseket megelőző magyar fizetésekhez viszonyítva ezek a lakhatási költségek óriási terheket rónak az emberekre.

Szinte kitermelhetetlen egy az életélt kezdő fiatal vagy akár fiatal pár számára, hogy a lakhatáson túl bármi másra gondoljon.

A legextrémebb árak a II. és az V. kerületben vannak, ahol a 320-330 ezer forintos albérletárak is hétköznapivá váltak. De az áremelkedés általános, nem csak a frekventált környékeket érinti.

A probléma egyáltalán nem fővárosi: a megyeszékhelyeken is nagyon megemelkedtek az árak.

Például Veszprémben, Szombathelyen, Tatabányán, Székesfehérváron és Debrecenben 150-175 ezer forint között mozognak az átlagos albérletdíjak. De már Miskolcon, Békéscsabán, Salgótarjánban is ritka a 100 ezer forint alatti albérlet, és erre még rájön a rezsi – hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

Az ellenzéki politikus szerint ilyen albérletárak mellett a kényszerből külföldre költözésen kívül nem marad más választása a magyar fiataloknak, mint bankhitelesként tölteni 20 évet, de hitellel is egyre kevesebb a lehetősége lakást venni, mivel a kormány a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását is megszűntette, így sokan nem tudják előteremteni az önrészt sem.

Az ingatlanárak robbannak: átlagosan 256 százalékkal kerülnek többe a lakások, mint 2015-ben.

Z. Kárpát Dániel rámutatott: a Jobbik-Konzervatívok több éve letette az asztalra a megoldást a Mi Várunk bérlakásprogram formájában. Ebben a programban évente 5-10 ezer állami bérlakás épülne, amikbe a piaci ár legfeljebb feléért beköltözhetnének a fiatal családosok, valamint a stratégiai ágazatokban dolgozók. Ezen kívül hasznosítanák a ma Magyarországon üresen álló 600 ezer lakás önkormányzati és állai tulajdonban lévő részét.

Néhány év után meg kell vizsgálni, hogy bekerülési költségen hogyan tudnak ezek az ingatlanok a bennük lakó magyar családok tulajdonává válni.

Mindez a szülőföldön való boldogulás reményében, és a kényszerből külföldre költözés ellen volna – tette hozzá az ellenzéki politikus. Leszögezte: ha csak az állami és önkormányzati lakások egy tizedét fel tudjuk újítani, azzal már 50-60 ezer magyar család számára lehetne megfizethető lakhatást biztosítani.

A jobbikos képviselő szerint a Fidesz-kormány költségvetése nem a magyar embereket szolgálja. Azokat kellene segíteni, akik például egy devizahitel miatt menekültek külföldre, de ott is az irreális terheket nyögik. Őket kéne hazacsábítani, nem pedig külföldi vendégmunkásokat importálni – nyomatékosította Z. Kárpát Dániel. Hozzátette: annak olyan fiatalok, akik itt akartak családot alapítani, itt akartak gyermeket nevelni, de kényszerből ezt külföldön tették meg.

Nem kívülről kellene tehát munkaerőt importálni, hanem azokat hazahozni, akik ehhez az országhoz tartoznak, akik a hátukon vitték ezt a nemzetgazdaságot, nélkül nincsen Magyarország, akik nélkül nem képzelhető el magyar jövő.

Kiemelte: a megoldás ott van az asztalon, csak politikai akarat kell hozzá és szándék.

(Címlapkép: Z. Kárpát Dániel/facebook)