Visszaállítaná a Jobbik a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását, százezer családnak segítenének vele

Visszaállítaná a Jobbik a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását, százezer családnak segítenének vele

"Adják vissza a lakástakarék támogatását!" címmel online sajtótájékoztatót tartott hétfőn délután Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, ahol bejelentette,

a Jobbik vissza kívánja állítani a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, a Fidesz-KDNP-kormány néhány évvel ezelőtt minden érintett állampolgártól évi 72 ezer forintnyi állami támogatást vett el, szüntetett meg néhány nap alatt egy sikeres és jól működő rendszert, még akkor is, ha nem feltétlenül voltunk a közvetítő cégek működési elveinek rajongói, mégis több tízezer magyar ember számára érdemi segítséget tudott nyújtani ez a modell.

A Jobbik lakhatási szakpolitikusa közölte, keresztényszociálisan érzékeny néppártként céljuk, hogy

évi 100 ezer forintos támogatást biztosítsanak legalább százezer olyan polgártársunknak, aki lakásfelújítás, -bővítés vagy éppen kazáncsere okán szeretne támogatott módon takarékoskodni. 

Elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány felszámolta azt a rendszert, amellyel olyan társadalmi csoportokat lehetett támogatni, akik más úton-módon nem jutottak hozzá ehhez a segítséghez.

Z. Kárpát Dániel a családtámogatások kibővítését célzó, négy pontos javaslatcsomagot nyújtott be

"Elfogadjuk, hogy a baloldali pártok alapvetően az egyén érdekérvényesítése felől közelítenek a problémákhoz, mi azonban jobboldali közösségként egyértelműen a társadalom legfontosabb alapegysége a családok védelme felől. Az összes lakhatással, ÁFA-rendszerrel kapcsolatos közéleti javaslatot mérlegre tesszük, hogy ez jó-e a családoknak, segítik-e az életüket vagy nehézséget okoz, illetve hogy megkönnyíti-e azt, hogy a szülőföldjükön boldoguljanak" - fogalmazott lapunknak adott interjúban Z.

A jobbikos országgyűlési képviselő elmondta,

a Fidesz-KDNP úgy gondolja, majd a CSOK átveszi a lakástakarék-pénztár és az állami támogatás szerepét, a helyzet viszont az, hogy a CSOK-ot az összlakosság számához képest meglehetősen kevesen tudták igénybe venni.

Ráadásul a Fidesznek nincsen üzenete azok számára, akik szeretnének gyermeket, de még nincs nekik. Ahogyan azok számára sem, akiknek van gyerekük, de adott esetben már nagykorú, továbbá azoknak sem, akik csak felújítanák az otthonukat, ezzel komolyan növelve az életminőségüket. És nem utolsó sorban azok számára sincsen üzenetük, akiknek nincsen meg az önrészük egy lakáshitelhez.

Z. Kárpát felidézte, korábban nagyon sokan éppen a CSOK-hoz való önrészt a lakáscélú előtakarékosság (LTP) állami támogatásának segítségével szedték össze, a társasházak több mint 80 százaléka rendelkezett LTP-vel, adott esetben a sima kazáncseréhez is ilyen módon lehetett hozzájutni.

Mint mondta, a Jobbik amellett, hogy visszaállítani a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását, az inflációval megnövelt összeget, vagyis évi 100 ezer forintot adna erre a célra. Ez legalább százezer honfitársunknak segíthetne.

Miközben a Fidesz vegytiszta módon csak a társadalom "szerencséseinek" akar kedvezni, akik a számára megálmodott család-, illetve társadalmi modellben léteznek, addig a Jobbik számára minden magyar gyermek és család egyenértékű. Jobboldali erőként a társadalom legfontosabb alapegysége, a család érdekérvényesítése szempontjából vizsgál minden ötletet és költségvetési döntést

- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a százezer magyar család megsegítését lehetővé tevő, szóban forgó éves szintű támogatási összeg rendelkezésre áll, most is megvan a költségvetésben, és ha ezt a rendszert kiegészítjük azzal a kedvezményes hitellel, amit az LTP-kipörgése után ezek a családok akaratuk esetén el tudnak érni, akkor elmondható, hogy több tízezer magyar állampolgárt a legfontosabbhoz, vagyis a szülőföldön való boldoguláshoz segítettek hozzá.