Z. Kárpát Dániel szerint a lakáshitel törlesztésével töltött évek felét meg lehetne spórolni

Z. Kárpát Dániel szerint a lakáshitel törlesztésével töltött évek felét meg lehetne spórolni

A Jobbik-Konzervatívok bérlakásprogramjával 50-100 ezer családnak lehetne megoldani a lakhatását. Hasznosítani lehetne az üresen álló, köztulajdonban lévő lakásokat, ezen kívül újakat kellene építeni. Megvolna rá a költségvetési forrás is, ha azt erre költenék.

Miközben egyre nagyobb gondot okoz a lakhatási válság, nagyjából több százezer önkormányzati és állami tulajdonú lakás áll üresen – mondja Z. Kárpát Dániel, aki szerint ezekből bérlakásokat kellene kialakítani, és piaci ár alatt kiadni a stratégiai ágazatokban dolgozóknak és a fiatal családosoknak. A Jobbik-Konzervatívok alelnöke erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt.

Világos, hogy ez az ország csak akkor maradhat meg, ha a szülőföldön való boldogulást mindenkinek biztosítjuk. Ennek az egyik alappillére a Mi Várunk lakhatási program.

– mondta el az ellenzéki politikus. Hozzátette: a Jobbik-Konzervatívok közösségének számos ilyen programja van, például a normális bérekért program, és ezek mindegyikének az a célja, hogy kényszerből senkinek ne kelljen elhagynia a hazáját.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: ha a nemzetstratégiai ágazatokban – oktatásban, egészségügyben, rendvédelemben, katasztrófavédelemben – dolgozók azt mondják, hogy nem bírják tovább, nekik elég volt, a magasabb fizetés miatt kényszerből elmennek, például a korábbi devizahitelnek a forintra váltott törlesztési kötelezettsége miatt, akkor ennek az országnak nagyon nehéz évei, évtizedei lesznek.

A Jobbik-Konzervatívok szerint Magyarországon elhatalmasodik a lakhatási válság.

A párt alelnöke érzékletes példának tekinti, hogy Budapesten már sokszor a 200 ezer forintos tartományban mozognak az albérletárak. Ez a mesterségesen alacsonyan tartott bérek mellett a legtöbb magyar számára megfizethetetlen. Lakni viszont kell valahol, ezért sokan irreálisan nagy áldozatot hoznak a lakhatás érdekében, például feladják vagy későbbre halasztják a családalapítási terveiket, esetleg több helyett csak egy gyermeket vállalnak – magyarázta Z. Kárpát Dániel, majd egy konkrét adatot is példának hozott:

Ha valaki ma egy átlagos budapesti lakást szeretne megvenni, akkor 16 évnyi és 2 havi fizetését kellene félretennie úgy, hogy közben nem csinál mást; nem ruházkodik, nem táplálkozik, nem nevel gyereket. Ez nonszensz!

A kuporgatással és a bankhitel törlesztésével töltött évek legalább a felét megspórolná a fiatal családalapítók számára a Jobbik-Konzervatívok bérlakásprogramja – mutatott rá a konzervatív politikus. Azt szeretnék, hogy évente épüljön 5-10 ezer bérlakás, ezekbe maximum a piaci ár feléért be lehessen költözni, és minden évben épüljön meg ennyi.

Ezen kívül van 600 ezer üres ingatlan Magyarországon, amiben van sok önkormányzati és állami tulajdonú is – emelte ki Z. Kárpát Dániel. Szerinte ezek közül azokat, amelyek felújítása és bérlakássá alakítása olcsóbb lenne, vagy az új bérlakások építésével megegyező összegbe kerülne, be kéne vonni a bérlakás programba.

"A két megoldás együttes alkalmazásával 50-100 ezer család számára lehetne a szülőföldön való boldogulást egy kézzelfogható lehetőséggé tenni."

Z. Kárpát Dániel és a Jobbik több mint 8 évvel ezelőtt letette az asztalra ezt a programot, amivel azóta sem foglalkozott a Fidesz-kormány. Akkoriban ezt 150-200 milliárd forintból el lehetett volna indítani. Az építőipari drágulás miatt ma már ennek legalább a duplájára lenne szükség. Az ellenzéki politikus rámutatott: ennek ellenére lenne rá forrás a költségvetésben, hiszen az őrületes infláció miatt pont a magyar családok fizették ezt be a 27 százalékos áfával. Megvolna a pénz erre a programra, csak az akarat hiányzik – hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

(Címlapkép: A Jász utca és Petneházy utcai találkozásánál lévő ingatlan, MTVA/Balaton József)