Z. Kárpát: Továbbra is büntetőadóztatott tevékenység a gyermeknevelés Magyarországon

Z. Kárpát: Továbbra is büntetőadóztatott tevékenység a gyermeknevelés Magyarországon

A Jobbik alelnöke kifejtette, a demográfiai katasztrófahelyzet miatt mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy aki gyermeket vállal, az megtalálhassa számítását a szülőföldjén.

"Továbbra is büntetőadóztatott tevékenység a gyermeknevelés Magyarországon abból a szempontból, hogy a parlament Gazdasági Bizottsága nem engedte tovább azt a javaslatomat, amely a gyermeknevelési cikkek áfáját lenullázta volna Magyarországon" - kezdte szerda délutáni sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke kifejtette, teljesen őszinte szakmai vita folyt a kérdésről, és őszinte választ is kapott. Mint mondta, Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette, hogy szerintük egy európai uniós irányelv vagy direktíva befolyásolja azt, hogy egy magasabb áfakulccsal alá kell sorolni ezeket a termékeket.

Én ugyanakkor azt javaslom számukra, hogy ebben a kérdésben indítsanak politikai harcot Brüsszellel, mert ez egy olyan magyar nemzeti sorskérdés, amely egyértelműen a szülőföldön való boldogulást támogatja, és azt, hogy szám szerint ne fogyatkozzunk tovább ilyen elképesztő mértékben, mint az utóbbi időben

- emelte ki.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy a demográfiai katasztrófahelyzet adatai egyre szélesebb körben ismeretesek, amiből kiderül, hogy az írott magyar történelemben ennyire kevés gyermek nem született, így mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy aki gyermeket vállal, az megtalálhassa a számítását a szülőföldjén.

Ehhez képest, ha egy KSH szerinti 100 ezer forintos babakocsit megvásárol egy magyar család, akkor a vásárlás pillanatában több mint 20 ezer forinttal támogatta az államkasszát ezzel a tevékenységgel

- mutatott rá.

Mi azt szeretnénk, hogy ez a 20 ezer forint és minden más gyermeknevelési cikket érintő áfaösszeg maradjon a gyermeket nevelő családoknál, a költségvetés pedig bírja ki ezt a százmilliárdos nagyságrendű pénzösszeget, és kerítse elő máshonnan ezeket a forrásokat, de hagyják békén a magyar családokat ebből a szempontból - húzta alá.

A jobbikos politikus kifejtette, javaslata a gyermeknevelési cikkek között a babakocsira, a gyermekruhára és adott esetben még gyógyászati és higiéniai célú termékekre is vonatkozik, így praktikusan pelenkától a cumiig minden olyan termékre, amely egy gyermeket nevelő életében napi szinten előfordul.

"Az a javaslatunk lényege tehát, hogy a 27 százalékos áfából legyen nulla. Látjuk, hogy az Európai Uniós direktívák, irányelvek mit és hogyan befolyásolnak az életünkben, de akkor is látunk olyan európai példát, ahol a gyerekruha adómentes, más európai országokban pedig a családok alapvető fogyasztási cikkei áfamentesek vagy nagyon-nagyon alacsony áfakulccsal rendelkeznek"

- fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke éppen ezért úgy látja, ha már van az utóbbi években egy nyitottság akár még a nulla százalékos áfakulcs felé is, akkor meg kell ragadni meg ezt a lehetőséget, és értelmes politikai küzdelmet kellene kezdeni Brüsszellel a magyar családok érdekében.

Győzzük meg őket, hogy igen, ez a nemzetállam itt, a szülőföldön való boldogulást támogatja, ahogyan a gyermeket nevelőket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a mostani felháborító helyzet szűnjön meg.

Egy tipikus statisztika szerint ugyanis egy gyermeket nevelő szülő vélhetően többet fizet be az államkasszának áfa formájában, mint amennyi támogatást alanyi jogon a gyermeke után megkap.

Nagyon sok családügyi, családpolitikai javaslatunk van, de mindegyiknek szimbolikus alapja lehet a gyermeknevelési cikkek áfanullázása, éppen ezért elkötelezettek vagyunk, hogy a következő hónapokban keresztülvigyük ezt a javaslatot, és ezen értelmes küzdelem megnyitását a brüsszeli térben is javasoljuk a kormánynak - zárta sajtótájékoztatóját a képviselő.

(Címlapkép: unsplash.com)