Se árfolyamcél, se alaptörvényi védelem - A kormányt (már) nem érdekli a forint összeomlása

Se árfolyamcél, se alaptörvényi védelem - A kormányt (már) nem érdekli a forint összeomlása

Mivel a parlamentben ellenzék és kormányoldal között nem párbeszéd, hanem mellébeszélés zajlik, így sok esetben arra is nagyon figyelni kell, mi az, ami nem hangzik el egy-egy államtitkár szájából. 

Mutatunk egy jellemző példát. 

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik szakpolitikusa mai napirend előtti felszólalásában a forint "brutális leértékelődésére", és annak aggasztó társadalmi és gazdasági hatásaira.

Ez egy brutális különadó

- Így foglalta össze a képviselő azt a folyamatot, hogy a 2010-es 266 forintos árfolyamról 410 forint fölé is kúszott az euró. Drágább a bébiétel, a gyermekruha és az alapvető élelmiszer is - hangsúlyozta. 

Emögött az áll, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bankra tolja a cselekvést és a felelősséget, míg a jegybank azzal indokolja a beavatkozást a magyar forint védelme érdekében, hogy nincs törvényben lefektetett árfolyamcél. 

Z. Kárpát Dániel ezért három javaslattal élt:

  1. Módosítani kell a jegybankról szóló törvényt, hogy az árfolyamcél védelme érdekében legyen beavatkozási kötelezettsége.
  2. Alaptörvényben kell rögzíteni a magyar fizetőeszköz védelmét. Ez Z. Kárpát Dániel szerint azért is fontos, mert ha egy kormányzat a későbbiekben olyan döntéseket hozna, amelyek gyengítenék a magyar forintot, akkor az alkotmánysértő lenne, így meg lehetne a kormány szándékát az Alkotmánybíróságon is támadni. 
  3. Végül pedig arra kérte a kormányzatot, hogy a jövőben évente maximum csak egyszer lehessen adózási szabályokhoz hozzányúlni, így elkerülhető lenne a kata körüli káosz megismétlődése. 

Hogy pontosan hogyan is lehetne az Alaptörvényben megvédeni a forintot, arról Z. Kárpát Dániel ebben az interjúnkban mesélt:

Miért kell alaptörvényben és kormányon is védeni a forintot? Miért gyengíti a pénzünket az Orbán-kormány?

Miközben mára alapvetés lett mindenki számára, hogy "elszálltak az árak", az a kérdés is ott mocoroghat az adófizető állampolgárokban, hogy az Orbán-kormányoknak miért áll érdekében a forint tudatos gyengítése, főleg annak tükrében, hogy tombol a szociális válság hazánkban. Erről és a lehetséges megoldásokról kérdeztük Z. Kárpát Dánielt, a Jobbik gazdasági szakpolitikusát.

A Jobbik kérésére a Parlament egyperces néma csenddel emlékezett a kárpátaljai magyar áldozatokra 

Ezután Z. Kárpát Dániel arra kérte a magyar Országgyűlés - teremben lévő tagjait... -, hogy egyperces néma csenddel tisztelegjenek halottak napján a közelgő évforduló kapcsán az 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk áldozataira, valamint azokra a kárpátaljai magyarokra, akik az orosz-ukrán háborúban vesztették az életüket. 

A kormány nevében válaszoló/beszélő Fónagy János államtitkár sok mindenre, így a szankciókra és még Márki-Zay Péterre is kitért, azonban még véletlenül sem beszélt a Magyar Nemzeti Bank árfolyamszabályozási lehetőségéről, feladatairól, s nem hozta szóba az alaptörvényi védelmet sem.

S mivel jól tudjuk, a kormánypártok esetében a lényeg az, ami nem hangzik el, így jó eséllyel jelenthető ki, Orbán Viktor nem szándékozik érdemben beavatkozni a forint leértékelődése elleni küzdelembe.