Megbukott a TEK átvilágításán Orbán és Pharaon barátja

A magyar politika egyik legzavarosabb ügyének újabb szelete.

Az Index legfrissebb cikkében azt írja: Pharaononnal együtt összesen kilenc külföldi adott be kérelmet magyar állampolgárságért korábban. Köztük volt az a Zaid Naffa, aki üzleti tevékenysége mellett jordán tiszteletbeli konzulként működik az országban, és akinek díszvacsoráján találkozott először Orbán Viktor és Ghaith Pharaon.

Mindegyik külföldi ugyanazt a budapesti címet adta meg az állampolgársági kérelmében: a konzulátusként is működő Béla király út 2 B/C-t. A kérelmezőket a TEK világította át, de egyiküknél kockázatokat tárt fel. Az Index úgy tudja, hogy az Orbán Viktorral is jó kapcsolatokat ápoló Zaid Naffáról van szó.

Naffa különösen jó bizalmi viszonyt ápolt Paharaonnal. Az arab üzletember, amikor a tartózkodási engedélyének meghosszabbítását kérte, akkor nem csatolt be jövedelemigazolást, és azt állította, hogy Naffa tartja el. Az Index szerint ez a trükk arra volt jó, hogy a pénzmosással gyanúsított üzletember vagyoni helyzete rejtve maradjon a hatóságok előtt.

Pharaon esetében egyébként nem talált kockázatot sem a TEK, sem pedig a rendőrség, noha az Interpol és FBI is körözte.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) azonban rejtélyes módon Pharaon átvilágításának a felfüggesztését kérte, először 2016 szeptemberéig, majd decemberéig.

Pharaon, bár szerette volna, végül nem kapta meg a magyar állampolgárságot. Áder János köztársasági elnök 2016. december 16-án elutasította a kérelmét, az üzletembernek ugyanis nem volt meg a nyolc évnyi tartózkodása Magyarországon.

Naffáról az Index azt írja: Orbán Viktor 2010 után, a keleti nyitásnak köszönhetően emelte a keblére. Testvérét Oszama Naffát 2014-ben magyar nagykövetnek nevezték ki az Egyesült Arab Emírségekbe, pedig semmilyen diplomáciai tapasztalata nem volt.

2016-ban Zaid Naffát kétszer is lefotózták, amint Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal és a körözött Ghaith Pharaon jordán ügyvédjével kávézik a Greshem palota teraszán – emlékeztet az Index.

Pharaon jordán ügyvédje tulajdonos és ügyvezető volt az arab üzletember összes cégében, és milyen érdekes, hogy ezeknek a székhelye tavaly októberig Zaid Naffa Béla király úti rezidenciáján volt.

Az egyik Pharaon-cég vette meg Tiborcz István érdekeltségétől a Postabank egykori székházát a József Nádor téren, egy másik Pharaon-cég pedig Orbán Viktor szomszédjában vásárolt házat és telket.

A Pharaon-ügy talán a magyar politika egyik legsötétebb és legzavarosabb botránya, amely közel sem robbant (még) akkorát, mint amekkora bombának tűnik a lassan szivárgó újabb és újabb információmorzsáknak köszönhetően.